IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под зоркото око на шефа

2 януари 2013 11 00

Как вашият работодател може законно да ви шпионира

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Америка може да е страната на неограничените възможности, но тя е и един от главните центрове на странности в света. Неотдавна в Уест Палм Бийч, Флорида воайор инсталира камери в тоалетната на работното си място. Той искал да се увери, че „неговите сътрудници вършат своята работа“. Разбира се, въпросният човек не се разминал със закона. Вашите работодатели обаче, могат. Те имат много възможности, чрез които могат да ви шпионират и то напълно законно.

Вижте кои са те, за да не бъдете неприятно изненадани след това:

1. Кейлогинг програми. Работодателите могат да инсталират такива програми на компютрите на своите служители. Чрез тях шефът ви може да следи всеки натиснат клавиш от вашия компютър. Това му дава достъп до всичко, което правите, включително и до вашите пароли.

2. Мониторинг на електронната поща. Много компании имат писмени политики, според които могат да следят електронните пощи на своите служители. Това означава, че компанията може да чете вашите лични имейли, изпратени от работа, дори те да са от личната ви поща. Тъй като това е незаконно, работодателите вмъкват тази клауза в договори, приложения и наръчници, заобикаляйки правото за неприкосновеност на личния живот.

3. Уебсайт мониторинг. Вашият работодател почти сигурно следи вашето интернет сърфиране. Това означава, че ако актуализирате своя статус във Facebook, слушате музика в Youtube или пазарувате онлайн, вашият шеф знае за всичко това. Вие може би нарушавате фирмената политика за използване на интернет.

4. Социални медии. Някои компании стигат твърде далече, като изискват паролите на своите служители за различни социални медии. Те твърдят, че по този начин наблюдават служителите си и техният потенциал за работа. Някои щатове в САЩ като Калифорния, Мериленд и Илинойс са забранили тази практика, но на други места това е често срещано. Дори шефовете да не изискват паролите на служителите си, те следят дейността им в социалните мрежи.

5. Запис на разговори. Ако работодателите получат съгласие за запис (за законни бизнес цели като обслужване на клиенти), те могат да получат достъп до вашите разговори. В случай, че не сте подписали подобно нещо, то най-вероятно е минало заедно с договора, когато сте дошли във фирмата.

6. Видео запис. Много работодатели използват камери за наблюдение на своите служители. Някои държави имат ограничения, като например законите за лична информация, но на повечето места вашият шеф свободно може да инсталира камера в стаята ви. По този начин от компанията се оправдават, че следят процеса на работа.

7. Фирмени устройства. Ако пишете до или от фирмено устройство, ако шофирате фирмена кола с GPS или пък ако използвате принтера в офиса, почти сигурно е, че вашият работодател може да разбере за това, ако поиска. Нищо не остава в тайна, когато ползвате собствеността на компанията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари