IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързият път към забогатяването

2 декември 2013 10 40

Съветите на шестима успели мъже, които могат да ви помогнат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много от най-богатите и успешни хора са направили своето богатство сами, без дори да са завършили университет. Без да се подценява значението на образованието, все пак трябва да се признае, че понякога то не е достатъчно. Често опитът и съветите на мъдри хора могат да бъдат много по-важни, отколкото лекциите. Според експерти квалификацията, която богатите хора имат, се нарича „магистърска степен по бизнес реалност“.

Според Филип Делвс Браутън „Всеки добър адвокат е бил в правно училище. Всеки добър лекар е бил в медицинско училище. Но не всеки успешен бизнесмен е завършил училище“. По тази причина наистина ценна информация за печелене на пари, може да научите не в университета, а от хората, които вече са натрупали състояние.

1. Ролф Илсли. След като служи във Втората световна война, Илсли придобива част от компания, която прилага нерефлекторни покрития за оптични повърхности. В началото било трудно, но днес технологичните разработки на компанията се използват в сателити, компютърни монитори и телевизори с плосък екран.

Ролф съветва да направите списък с желания, но не на това, което искате да направите, а на това, в което искате да се превърнете. През 1960 година, когато Илсли е на 38 години, му предлагат 1 милион долара за компанията. Тогава той съставя своя списък с желания и отказва офертата, защото за него парите никога не са били самоцел. Според Ролф добрата работа кара човек да се чувства продуктивен и му носи самоуважение.

2. Кейт Стейнер. През 1980 година Стейнер започва работа в новата телекомуникационна компания MCI, като в последствие става неин вицепрезидент. През 1998 година друга компания купува MCI и Кейт губи работата си на 47 години. „Нормално е човек да загуби работата си. Просто трябва да е сигурен, че няма да загуби страстта си“, смята Стейнер. За Кейт тайната на успеха е желанието, с което хората работят. Точно за това е много важно човек да открие своята страст, за да има бъдещи успехи.

3. Лин Лу. Той е роден в Пекин и работил във фабрика преди да спечели стипендия. Така Лин започнал образованието си в Колумбийския университет, където учел електроинженерство. В своите 35 години, които той прекарал в Силициевата долина, Лу успял да основе три дружества. Последният му проект ICS го осигурил финансово за цял живот.

Максимата на Лин е: „Разберете, че сте прекалено заети, за да сядате“. Според него хората губят ценно време в срещи. По тази причина Лу е създал свои собствени правила – продължителността на срещата не трябва да надвишава 20-30 минути, презентаторът трябва да поддържа фокуса и концентрацията на слушателите, както и трябва да използва ключови думи, с които да предизвиква вниманието, пише списание Men's Health.

4. Томи Швайгер. Той напуска училище на 15 години, а след това започва да продава мъжки ризи. След като сключва сделка с Манчестър Юнайтед, Томи основава компания. Тази фирма получава британски лиценз за домакински текстил, свързан с Барби, Спайдърмен, героите на Дисни и други. Според Швайгер човек трябва да знае как да върви по линията между „глупостите и прямотата“, защото истинското лидерство изисква дързост.

5. Майкъл Фохт. Без да има завършено образование, той се издига до президент и главен оперативен директор на Tenet Healthcare Corporation. По време на своето 20-годишно управление Майкъл разширява компанията от 35 болници до 114 болници в 16 държави. Според Фохт много хора имат добри идеи, с които обаче не постигат успех, защото не знаят как да ръководят други хора. По негово мнение студентите, които завършват университет, са академично подготвени, но не и подготвени за работа с хора.

6. Бил Хотрум. Той също никога не се е дипломирал. След като напуска работата си като данъчен одитор през 1982 година, основава фирма за възстановяване на данъка върху продажбите. По-късно тази компания се превръща в най-голямата в Онтарио.

Бил има два имота в Канада и Малта и прекарва шест месеца от годината в почивка. Девизът на Хотрум е: „Присъединете се към тези 3 процента, които наистина знаят нещо полезно“. Той чува този съвет от Джим Рон. Според него всичко, от което човек се нуждае, за да бъде успешен, вече е написано, но само 3% от американците имат карта за библиотеката. През годините Бил е прочел над 1500 книги за бизнес. Днес Хотрум е събрал повече от 50 000 цитата, много от които служат за бърза справка (назначаване, уволняване, договаряне и т. н.).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари