IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бела Хадид начело на пропалестински протест в Ню Йорк

17 май 2021 14 40

Моделката изрази подкрепата си и в социалните мрежи

Снимка: Getty

Бела Хадид се присъедини към протестите в Ню Йорк в подкрепа на Палестина на фона на сблъсъците с Израел в ивицата Газа.

Супермоделът използва социалната мрежа Instagram, за да сподели няколко снимки от събитието, включително и такава, на която плаче за ранените и убитите по време на атаките. Заедно с демонстранти, които гордо развяват палестинския флаг, през уикенда Бела се разходи по улиците на Бей Ридж в Бруклин. „Не мога да опиша емоциите си... Да бъда около толкова много красиви, умни, възпитани, обичащи и мили палестинци... чувствам се цяла. Ние сме рядка порода“, написа звездата в социалните мрежи. Тя добави, че Палестина е свободна страна и такава трябва да си остане.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella ? (@bellahadid)

Присъствието на Бела на протеста дойде само няколко часа след като тя сподели и друга публикация, свързана с палестинските ѝ корени. В профила ѝ в Instagram се появи снимка на баба ѝ и дядо ѝ от сватбата им през 1941 година, както и кадър на баща ѝ като дете заедно с неговите седем братя и сестри и майка му. Хадид написа, че всичките ѝ роднини са били изгонени от дома им в Палестина, принуждавайки се да избягат в Сирия, след това в Ливан и най-накрая в Тунис. „Обичам семейството си. Обичам корените си. Обичам Палестина“, категорична беше моделката.

През уикенда военните сили на Израел извършиха една от най-смъртоносните атаки в ивицата Газа. Според здравните власти в Палестина, поне 33 човека са убити само в неделя, като още 50 са получили сериозни наранявания. От Израел пък съобщават за 12 убити след ракетните атаки. Жертвите от палестинска страна са доста повече, като от миналия понеделник са убити поне 192 души, включително и 58 деца.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella ? (@bellahadid)

Конфликтът за ивицата Газа продължава вече години, като последния месец атаките стават все по-жестоки. Напрежението между двете страни се увеличи и след нахлуването на израелски полицаи в джамия в Йерусалим, както и протестите срещу предстоящото изселване на шест палестински семейства от домовете им и все по-насилствената акция на полицията към палестинските мюсюлмани по време на Рамадан. „Хамас“ - военната група, която контролира Газа и която Израел и САЩ, наред с други страни, смятат за терористична организация, заплаши с още действия, ако агресията не отшуми и малко по-късно започна да изстрелва с ракети по Израел. Това накара израелските отбранителни сили да реагират с бомбардировки.

През уикенда протести в подкрепа на палестинците се състояха в градове по целия свят, като масови тълпи се събраха в Лондон, Париж, Вашингтон, Мексико Сити и други. Освен Бела Хадид, Риана и Гал Гадот също изразиха мнението си относно конфликта между Израел и Палестина. Актрисата от „Жената чудо“, която е служила в израелската армия, заяви в социалните мрежи, че сърцето ѝ се къса при гледането на последните събития.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot)

„Израел заслужава да живее като свободна и защитена нация. Нашите съседи заслужават същото. Моля се за жертвите и техните семейства. Моля се тази ужасна агресия да спре, моля се на нашите лидери да намерят решение, за да можем всички да живеем мирно врата до врата“, написа Гадот в Туитър. Думите ѝ бяха приети като израелска пропаганда, което накара актрисата да спре коментарите под публикацията си.

Риана заяви, че сърцето ѝ се свива от новините, които идват от Палестина и Израел. Тя отбеляза, че невинни деца и от двете страни се крият от бомбите, като повече от 40 души са загинали досега, като 13 от тях са именно деца. „Ние тъжно наблюдаваме как невинни хора се превръщат в жертви на атаки между едно правителство и екстремистка група и този порочен кръг трябва да бъде прекъснат“, категорична е изпълнителката.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Колегата на Риана – The Weeknd – пък сподели рисунка в Instagram, на която беше изписано „Защитете Йерусалим“, а актрисата от „Игра на тронове“ Лена Хадли, която изигра Церсей, публикува снимка на малко момиченце, което развява палестинския флаг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Не на ислямизма! ( преди 2 години )
Който съсипва живота на хората в Израел, а и навсякъде по света. Това би трябвало да каже моделката палестинка, а не да подкрепя терористите, които се крият сред мирното население в Газа. Това правеше и ислямска държава в Сирия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Наблюдател ( преди 2 години )
А нещо да кажат за терористите от Хамас, които изстреляха хиляди ракети към населението на Израел?! Срам! И липса на морал е да си на страната на джихадисти!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар