IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барбадос стана република, Риана се превърна в националния ѝ герой

2 декември 2021 10 50

Кралицата с поздравление към първия президент

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

30 ноември 2021 година завинаги ще остане в историята на Барбадос. На този ден страната обяви независимост от кралица Елизабет II, премахвайки я като държавен глава. По този начин Барбадос се превърна в най-новата република в света.

На специална церемония, провела се в столицата Бриджтаун, дейм Сандра Мейсън беше провъзгласена за президент. Принц Чарлз и Риана бяха сред гостите, като принцът на Уелс изнесе реч, с която поздрави жителите на Барбадос за новата република. Денят съвпадна и с честването на 55 години от независимостта на страната.

В речта си принц Чарлз призна за „ужасяващото зверство на робството“, което е претърпял карибският остров. Той представляваше цялото кралско семейство, тъй като кралица Елизабет II не успя да присъства на събитието. Това е първият път, в който член на семейството присъства на такава важна церемония.

принц Чарлз

принц Чарлз, Сандра Мейсън (в средата) и Миа Мотли. Снимка: Getty Images

Принцът описа момента като ново начало преди да получи престижния Орден на Свободата на Барбадос от новия президент. Говорейки като почетен гост, Чарлз наблегна на продължаващите връзки между двете нации, въпреки промяната на конституционния статут.

Новата ера за Барбадос слага край на вековното влияние на Великобритания, което продължи повече от 200 години, когато островът е бил център за трансатлантическата търговия с роби. За да се обозначи официалната смяна на властта, беше направен последен поздрав към британската монархия и знамето на кралския стандарт беше спуснато и заменено.

Дейм Сандра Мейсън – генерал-губернаторът на острова от 2018 година – беше избрана за президент на нацията след гласуване в парламента миналия месец. Сега тя замества кралицата като държавен глава.

принц Чарлз

Снимка: Getty Images

„Корабът Република Барбадос отплава на първото си пътуване. Нека издържи на всички бури и да акостира страната и гражданите ни безопасно на хоризонтите и бреговете, които са пред нас“, каза Мейсън след клетвата си. Барбадос обяви плана си да стане република още миналата година, но ще остане в рамките на Британската общност.

Риана – новият национален герой

Риана беше сред гостите по време на обявяването на Барбадос за република. Певицата получи и една от най-големите почести на вечерта, превръщайки се в национален герой на страната си. 33-годишната звезда получи приза от министър-председателя Миа Мотли по време на церемонията, която отбеляза отделянето на Барбадос от Великобритания.

Във видео, споделено от The Guardian, Риана се приближи до Мотли, за да приеме новата си титла. Певицата беше облечена в оранжева рокля от Bottega Veneta, чиято горна част беше изрязана в асиметричен халтер, който се увиваше около врата на Рири като шал. Коприненият акцент се спускаше до половината на гърба и беше украсен с пискюл в края.

Риана комбинира дрехата с високи бронзови токчета, златна гривна и обеци във формата на слънцето. Косата ѝ беше оформена в плитки, а гримът ѝ се състоеше от златни нюанси, които подхождаха на цялостната визия.

„От името на цялата благодарна нация, но още по-горд народ, ние ви представяме кандидата за национален герой на Барбадос – посланик Робин Риана Фенти. Дано продължиш да блестиш като диамант и да носиш чест на своята нация чрез думите и действията си“, каза Мотли, цитирайки част от хита Diamonds на Риана.

Риана, която е родена в Барбадос през 1988 година като Робин Риана Фенти, вече може да добави титлата Достопочтената пред името си, която дойде с признанието ѝ като национален герой. Тази чест е била връчвана само на 11 човека, като Риана е втората жена, която я получава.

2021 година беше доста успешна за певицата. Освен че вече е национален герой на родната си страна, през август тя официално се превърна в милиардер, което я превърна в един от най-успешните хора в развлекателния бизнес. Според Forbes, през лятото богатството на Риана се е оценявало на 1,7 млрд. долара, което я поставя точно зад Опра Уинфри.

Също така певицата имаше успехи и в личния живот. Тя разкри връзката си с рапъра A$AP Rocky, като обеща и че съвсем скоро ще пусне нова музика.

Кралица Елизабет II с поздравления към новия президент

Кралица Елизабет II не успя да присъства на церемонията по обявяването на отделянето на Барбадос от Великобритания, но изпрати своите поздравления към нацията.

„По този важен повод и поемането на поста като първи президент на Барбадос, отправям своите поздравления към всички вас и всички барбадосци. През годините нашите страни се радваха на партньорство, основано на общи ценности, споделен просперитет и тясно сътрудничество по широк спектър от въпроси, включително скорошната работа по изменението на климата“, каза 95-годишният монарх.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Кралицата допълни, че е изключително удовлетворена, че Барбадос е избрал да остане в рамките на Британската общност, като очаква с нетърпение да продължи приятелството и сътрудничеството между Великобритания и карибския остров.

Елизабет II завърши поздравлението си с „най-топли пожелания“ и пожела щастие, мир и просперитет на цялата страна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари