IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платиненият юбилей на кралицата: Планира се уникален спектакъл

3 май 2022 09 00

Кралица Елизабет II ще празнува 70 години на трона

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Платиненият юбилей на кралицата наближава, а близки до празненството обещават, че той ще включва уникални детайли и известни изпълнители.

Честванията по случай 70 години от управлението на Елизабет II ще бъдат през юни, като ръководителят на събитието съобщи, че почти всичко е готово и зрителите могат да очакват един грандиозен спектакъл. Бруно Пийк ще наблюдава празненствата, включително светенето на маяци в цялата страна и всички останали столици на държавите от Британската общност. Той също така е организирал изработката на глобус, който показва държавите под влиянието на кралицата, както и специална златна корона.

Г-н Пийк има опит с организирането на кралски тържества, правейки го няколко пъти през годините. Според него, това ще е последният платинен юбилей, който нацията ще види. Той потвърди, че са планирани повече празнични събития, за да се отрази редкостта на успеха на кралицата. „Искахме да направим този юбилей уникален“, казва Пийк пред BBC.

През 2012 година за диамантения юбилей на Елизабет II, Пийк ѝ връчва диамант от рязано стъкло, който е бил използван за осветяването на фара в Лондон. Засега обаче остава тайна точно как ще бъде използван глобусът и как ще бъде поднесен на кралицата. Синият предмет е поставен на мека възглавница в центъра на златна корона. И трите неща ще бъдат изложени в Лондонската кула на специална изложба.

„Възглавницата представлява възглавницата, върху която обикновено се поставя държавната корона по време на коронация. Златото в короната представлява златния юбилей на кралицата. Среброто и картата на земното кълбо представлява сребърния юбилей, а самият връх на кълбото, направен от платина, е Великобритания, за да представлява платинения юбилей“, обяснява Пийк пред BBC.

Друга част от тържествата за 70-ата годишнина ще включва малки и големи хорови формации, които ще изпеят песен за Британската общност, наречена A Life Lived with Grace. Тя е специално избрана на конкурс, организиран от благотворителната организация Commonwealth Resounds в Норфолк. Алисон Кокс, която оглавява организацията, казва, че песента представя истинските чувства към цялата британска общност.

Ед Шийран също се очаква да бъде сред специалните гости, както и сър Клиф Ричард. Те ще бъдат част от финала на събитието, който ще бъде под формата на конкурс. На фона на Бъкингамския дворец в неделя, 5 юни, акцентите ще включват куклени коргита и гигантски 3D бюст на кралицата, като телевизионната публика по целия свят се очаква да достигне милиони.

„Гордея се, че ще бъда част от празника и това ще бъде страхотна възможност да се съберем всички заедно“, каза Шийран, който ще се появи на сцената, за да оглави музикалната почит към кралицата.

Дейвид Золкуер, режисьор на шоуто, няма да разкрива повече подробности, казвайки че организаторите искат да запазят няколко изненади. Има спекулации, че членове на кралското семейство може да се появят на балкона на двореца на финалната фаза, но засега няма потвърждение на тези слухове.

Събитието ще бъде разделено на четири действия – „За кралицата и страната“, „Времето на нашия живот“, „Да празнуваме“ и „Щастливи и славни“. Според организаторите, първото ще включва военен парад с 1750 души и 200 коня в едно от най-големите военни зрелища в съвременната история. По време на почит към коронацията от 1953 година, ще се появи огромен бюст на монарха с телена рамка.

Другите акценти включват въздушен артист, окачен върху огромен балон с хелий, носещ образа на кралицата; гигантски дъб, ограден с танцьори на майски прът; огромна движеща се сватбена торта, от която звучат боливудски хитове; извисяващ се дракон и още много. Според организаторите, празненството ще бъде за хората и всичко това се прави именно за тяхно забавление.

„Става въпрос за обикновените хора, които се събират от места надлъж и нашир, за да правят необикновени неща. Истински хора с възхитителни и автентични истории за разказване, заемащи централно място в грандиозно представление, изпълнено с удивление, топлина, остроумие и толкова много човечност. Всичко ще бъде за това как чрез спомените, историите и преживяванията, които споделяме, можем да видим как всички ние сме свързани един с друг, и с кралицата“, казва Золкуер.

Шествието ще покрива маршрут от близо 3 километра, почитайки коронацията на кралицата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари