IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейн Фонда насърчи американците да се борят срещу забраната за аборти

9 май 2022 11 00

Тя се присъедини към други звезди, които не одобряват потенциалното решение

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Холивудската легенда и известна активистка Джейн Фонда се включи в протестите, започнали след изтичането на документ от Върховния съд в САЩ, който показва възможна отмяна на закона Roe v Wade, позволяващ на американките да правят аборт.

„Същите хора, които подкрепят отмяната на закона, слагайки край на идеята, че жената има право да контролира собственото си тяло, са същите хора, които не искат да бъдат ваксинирани“, каза актрисата в петъчния епизод на предаването The View. Тя допълни, че правителството няма право да се меси в действията, които човек прави с тялото си. Според Фонда, по този начин държавата ще отнеме едно от конституционните права на жените, а именно да определя дали тя да има дете, или не.

84-годишната носителка на „Оскар“ насърчи всички американци да се борят с всички сили, за да не позволят отмяна на закона. Според изтеклите документи, решението е взето на частно гласуване във Върховния съд, премахвайки едно от най-важните права на жените, дадено през 1973 година.

„И ако отмяната се случи, борете се с всички сили чрез гласуване. Едно от нещата, които ни показва това ужасяващо изтичане на информация, е важността на гласуването“, казва още Фонда. Тя допълни, че в момента във Върховния съд са поставени крайно десни представители, назначени от президента Доналд Тръмп. „Трябва да се мобилизираме, за да победим на междинните избори през 2024 година, за да сме сигурни, че няма да поставим на длъжност никого, който не подкрепя правото на жените да избират“, категорична е актрисата.

След като публично изразяваше политическия си активизъм по време на десетилетната си кариера, Фонда беше арестувана многократно през януари 2020 година пред Капитолия в САЩ. Тогава тя протестираше в името на осведомеността за изменението на климата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

Фонда се присъедини към мнението на други известни личности, които се възпротивиха на проектостановището на Върховния съд, което все още не е официално решение. Хилари Клинтън, Илхан Омар, Александрия Окасио-Кортез и Мила Йовович, която е правила аборт в миналото, бяха сред дамите, които са готови да протестират, ако решението бъде взето.

„Не е изненадващо, но все пак е възмутително. Това решение е пряко посегателство върху достойнството, правата и живота на жените“, пише Клинтън в Туитър. Според нея, това ще убива и подчинява жени, дори когато мнозинството от американците смятат, че абортът трябва да бъде законен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари