IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джил Байдън със специално пътуване за Деня на майката

10 май 2022 14 40

Тя посети Украйна и се срещна с първата дама

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Деня на майката се чества навсякъде по света, но по различно време. Докато в България го отбелязваме на 8 март, то в Америка се празнува на първата неделя от май. Тази година празникът беше на 8 май.

По този случай първата дама на САЩ реши да направи специална и изненадваща визита в една от най-обсъжданите и най-засегнати страни в момента – Украйна. Д-р Джил Байдън кацна в размирната държава в неделя, където успя да се срещне с Олена Зеленска и да я поздрави за празника. Двете дами бяха заснети от фотографите в топла прегръдка, а американката връчи на своята колежка букет с цветя.

„Исках да дойда в Деня на майката. Смятам, че е важно да покажа на украинците, че тази война трябва да спре, че тя е брутална и че народът на Америка е с народа на Украйна“, каза Байдън на Зеленска.

Двете първи дами се срещнаха в Ужхород – малък град в западна Украйна, който е близо до границата със Словакия. Мястото на срещата беше училище, което в момента се използва като убежище за всички, засегнати от войната. Преди да влязат вътре, Байдън връчи букет с цветя на Олена и я прегърна.

„Първо, искам да ви благодаря за вашия кураж. Осъзнавам какво коства на първата дама на САЩ да дойде тук по време на война, когато военните действия не спират и за ден, където сирените звучат всеки ден, дори и днес“, каза първата дама на Украйна. Това е първият път, в който тя се появява на публично място и пред камери от началото на войната на 24 февруари.

Г-жа Зеленска добави, че целият народ на Украйна усеща подкрепата на САЩ и е благодарен за нея. Тя също така каза, че визитата навръх Деня на майката е още по-значима, защото този празник е много символичен и важен за народа ѝ.

Джил Байдън също така посети Румъния и Словакия през изминалия уикенд, за да покаже подкрепа към военния персонал на САЩ и служителите в посолствата, разположени в европейските страни, както и към украинските майки и деца, които бяха принудени да напуснат домовете си заради войната.

Според прессъобщение на Белия дом, първата дама е започнала обиколката си в петък, пристигайки в авиобаза „Михаи Когалнико“ в Румъния, където се е срещнала с военнослужещи на САЩ. По-късно същата вечер тя заминала за Букурещ, където посетила членове на румънското правителство, служители на Американското посолство, хуманитарни работници и преподаватели, които работят с разселени украински деца, за да ги приобщят към заобикалящата ги среда.

След като пътува до Братислава, за да се срещне със служителите на Посолството на САЩ, Байдън пристигна в Кошице и Вишне Немеке, където разговаря с бежанци, хуманитарни работници и местни жители, които подкрепят бежански семейства, избягали в Словакия след инвазията на Русия в Украйна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари