IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджелина Джоли с изненадваща визита в Украйна

3 май 2022 12 30

Тя се срещна с деца и трябваше да бяга от бомбардировки

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Анджелина Джоли направи изненадващо посещение в Украйна, където зарадва феновете си, чийто живот е разкъсан заради продължаващата война в страната.

46-годишната актриса, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците и от дълго време се грижи за жените и децата по света, пристигна в Украйна заради хуманитарна мисия, която се фокусира върху нуждите на децата и се опитва да помогне на местните жители, както и да види от първо лице какво влияние оказва военният конфликт на всички тях.

Анджелина Джоли

Снимка: БГНЕС

„Горда съм да бъда свидетел на устойчивостта, смелостта и достойнството на украинския народ пред лицето на терора и травмата от войната, която не са избрали. Последиците, които войната оказва върху поколение украински деца, са опустошителни“, казва Джоли в официално съобщение.

На 30 април Анджелина пътува до град Лвов, където посети железопътна гара. Там тя се срещна с деца и доброволци, работещи с разселени жители, които ѝ казаха, че всеки от дежурните психиатри разговаря с около 15 души на ден. „Те са в шок... Знам как травмата засяга децата, знам, че е важно някой да показва колко са важни те. За тях това е като лечение“, казва Джоли, цитирана от Ройтерс.

Малко след пристигането си в Лвов, Джоли и всички останали трябваше да намерят най-близкото бомбоубежище, след като сирените за въздушно нападение сигнализираха за атака. Преди това пък актрисата посети местно кафене, където се срещна с фенове и раздаде няколко автографа.

Анджелина Джоли

Снимка: БГНЕС

Регионалният управител Максим Козицкий сподели в Telegram, че докато е била в Лвов, Джоли се е срещнала с ранени деца и се е снимала с други в местното училище-интернат. „Тя беше много развълнувана от детските истории. Едно момиче дори успя насаме да разкаже на г-жа Джоли за сън, който е имала“, пише още той. Според него, посещението на Анджелина е изненадало всички, като много хора първоначално не са повярвали, че това е истина.

На друго място по време на посещението си, актрисата се срещна с лекари и доброволци, както и с местни организации, които са фокусирани върху защитата на сираци и разселени деца на фона на продължаващата война.

„Нито едно дете не трябва да бяга от дома си или да е свидетел на убийството на своите близки, или да преживее обстрел и унищожаване на дома си. И все пак това е реалността на толкова много деца в Украйна и по целия свят“, казва Джоли в съобщението си.

Тя се застъпи за отварянето на безопасни коридори между страните, за да се позволи спешната евакуация на украинските цивилни, както и доставката на хуманитарна помощ за хората, особено децата. Призова целия свят за подкрепа към всички хора, които са разселени в други страни в резултат на какъвто и да е конфликт.

„В момента има над 84 милиона бежанци в световен мащаб, над половината от които деца, които също не трябва да бъдат забравени“, казва тя. Според нея, сега е времето, в което да изградим едно по-силно ООН, което да предотвратява бъдещи конфликти и да защитава човешките права, независимо дали в Украйна, или друга част на света.

Анджелина Джоли не е първата американска знаменитост, която посещава Украйна. Колегата ѝ Шон Пен се срещна с Володомир Зеленски и посети пресконференция като част от заснемането на документалния си филм. Докато Киев беше под обстрел, Пен и екипът му трябваше да извървят няколко километра, за да стигнат до полската граница.

61-годишният Пен заяви, че с хората му са решили да изоставят колата си и да продължат пеша, след като са видели как стотици украинци са започнали да бягат към по-безопасни места. Според него, колите са били пълни само с жени и деца, които са носили най-необходимото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари