IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Синът на Джон Ленън изпълни Imagine в помощ на бежанци

13 април 2022 15 00

Джулиан Ленън се беше заклел, че никога няма да пее песните на баща си

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Джулиан Ленън наруши обещанието си никога да не пее песните на баща си Джон Ленън и го направи за добра кауза.

В петък 59-годишният син на легендарния член на „Бийтълс“ направи кавър на една от най-известните песни на Ленън – Imagine – по време на телевизионната програма „Изправете се за Украйна“ на организацията Global Citizen. Концертът беше с благотворителна цел и успя да събере 10 млрд. долара в помощ на бежанците.

Преди години Джулиан се беше заклел, че никога няма да пее хита на баща си от 1971 година, който три пъти се превръща в платинен и е пуснат на пазара скоро след официалното разпадане на „Бийтълс“. Синът на Джон Ленън обясни решението си за нарушаване на клетвата си в социалните мрежи и YouTube, пишейки че причината е войната в Украйна.

„Войната в Украйна е немислима трагедия. Като човек и като изпълнител, аз се почувствах длъжен да отговоря по най-смисления за мен начин. Затова днес, за първи път, публично ще изпълня песента на баща ми“, написа Ленън. Той допълни, че в миналото е казвал, че единственият път, в който би се нагърбил с тази задача е, ако светът свършва. Сега обаче нещата се променят, защото песента насърчава мир и разбирателство между държавите, а точно от това имаме нужда.

Освен това Джулиан свърза лиричното послание на песента с продължаващите трагедии, случващи се в Украйна в резултат на войната с Русия. „Парчето отразява светлината в края на тунела, на която всички се надяваме. В резултат на продължаващото убийствено насилие, милиони невинни семейства бяха принудени да напуснат уюта на домовете си, за да потърсят убежище другаде“, казва още музикантът.

Изявлението му завърши с призив за действие както от фигури във властта, така и от зрители и слушатели. Той също така помоли феновете си да дарят каквото могат на фонда за бежанците, препращайки ги към Global Citizen.

Роден през 1963 година в семейството на Джон Ленън и първата му съпруга Синтия Пауъл, връзката на Джулиан с музиката датира от ранното му детство. Според Rolling Stone, баща му твърди, че Ленън-младши е вдъхновил класическия хит на „Бийтълс“ от 1967 година Lucy in the Sky with Diamonds, след като е нарисувал портрет на приятелката си Луси О'Донъл, когато е бил едва на 3 години.

Миналия месец Джулиан обяви, че неговият седми албум – JUDE – ще бъде издаден по-късно тази година. Заглавието черпи вдъхновени от едноименната песен на „Бийтълс“ от 1968 година, която първоначално е написана от Пол Маккартни, за да утеши 5-годишния Джулиан по време на развода на родителите му.

Що се отнася до Imagine, тя е силно вдъхновена от Йоко Оно, която използва думата в много от творбите си през 60-те години. През 2017 година Оно получава признание за парчето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари