IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селма Блеър за трудното си минало със сексуално насилие и алкохолизъм

17 май 2022 10 30

Актрисата призна, че е била насилена от училищен директор и се е напила още на 7 години

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Селма Блеър не се притеснява от истината, що се отнася до споделянето на възходите и паденията в личния ѝ живот. Актрисата винаги е споделяла детайли от здравословното си състояние, след като получава диагнозата множествена склероза през 2018 година. Сега обаче тя разкрива шокиращи детайли от миналото си.

В новия си мемоар Mean Baby, промотиран в интервю пред списание People, Блеър споделя за дългата си зависимост от алкохола, която започва едва на 7 години, както и за други травмиращи преживявания, включително опити за самоубийство и сексуално насилие.

„Не знам дали бих оцеляла в детството си без алкохола. Именно затова той е такъв голям проблем за повечето хора. Той предоставя огромен комфорт, огромно успокоение в началото. Може би за мен това бяха първите няколко години, защото започнах наистина много рано и използвах алкохола за успокоение и начин да се справям със ситуациите“, казва актрисата пред People.

Списанието получи ексклузивен достъп до част от мемоарите на Блеър, в които се говори за началото на алкохолизма ѝ и как е успяла да го преодолее.

„Първия път, когато се напих, беше откровение. Винаги съм харесвала Пасхата. Докато отпивах малки глътки гроздово вино, сякаш се изпълних с Божията топлина. Но когато бях на седем години и имахме вино навсякъде у дома и никой не обръщаше внимание на моята консумация, аз разбрах едно – чувството на топлина не идваше от Бог, а от ферментацията“, пише актрисата. Тя допълва, че същата нощ се напила, а на сутринта не помнела как се озовала в леглото на сестра си Кейти.

Блеър пише още, че в първите години, в които е пиела, не се напивала. Просто изпивала няколко глъдки, за да премахне безпокойството. „Дори не се замайвах. Бях се превърнала в експерт в пиенето и в криенето на тайната си“, допълва тя.

Алкохолната зависимост ескалирала в тийнейджърските и двадесетте години на Селма. Тя разказва за травмиращ инцидент, случил се по време на пролетната ваканция в колежа. Тогава е била изнасилена, след като цял ден е пила с приятели.

„Не знам дали и двамата ме изнасилиха. Един със сигурност го направи“, пише актрисата. Това я накарало да се затвори в себе си и да чака животът ѝ да приключи. „Иска ми се да кажа, че случилото се онази нощ беше аномалия в живота ми, но не беше. Изнасилвана съм няколко пъти, защото съм била твърде пияна, за да кажа думите „Моля те, спри“.

Актрисата споделя, че е казала единствено на терапевт за множеството изнасилвания, но сега те се превръщат във важна част от историята ѝ в Mean Baby. Разкрива, че травмата ѝ всъщност е била много по-голяма от очакваното и нападенията са били в центъра на живота ѝ, без да го осъзнава. „Имах толкова много срам и вина в себе си. Радвам се, че се чувствам в безопасност да споделя за това на тези страници“, пише актрисата.

Трезва от 2016 година, Блеър се надява, че споделянето на тайните и шокиращите събития от живота ѝ ще помогнат на всички, които живеят с подобни травми. „Написах книгата заради сина ми... и за хората, които се опитват да намерят най-дълбоката дупка, в която да се скрият докато премине болката“, казва тя пред списание People.

Изнасилена от директор

Освен за изнасилването по време на пролетната ваканция в колежа, Селма Блеър разкрива и за друго подобно нападение, но този път от училищен директор.

Всичко се случва по време на престоя ѝ в училището Cranbrook в Блумфилд Хилс в Мичиган. Блеър се сближава с един от менторите, когото приема за приятел. Нещата обаче се променят, когато той я изнасилва. „Това, което ме нарани, беше грешката, която направи“, пише актрисата.

В книгата си Блеър пише за точния момент, когато мъжът е прекрачил непростимата граница.

„Мислех, че той е най-великият мъж, когото познавам. Красив. Висок. Мил. Предполагам разбирате накъде бия. Но по това време не можех да предвидя случилото се. Вярвах на авторитета му. Бях просто тийнейджърка“, пише Селма.

Ден преди да се прибере у дома за зимната ваканция, тя влязла в кабинета на директора, за да му каже довиждане и да си разменят подаръци за Коледа. „Прегърнахме се. Моментът продължи твърде дълго и беше много тихо. Ръката му тръгна към кръста ми, точно над опашката. Устните му бяха върху моите. Моля те, помислих си. Моля те, не отивай под бельото ми, под полата ми на Ralph Lauren. Моля те. Ти си голям мъж и те обичам; моля те, не си пъхай ръката под бельото ми. Но той го направи. Не ме изнасили. Не ме заплаши. Но ме пречупи. Нищо не се случи повече, но никога не се чувствах в безопасност“.

9

Блеър разкрива, че казала на майка си за целувката, а тя я посъветвала да не споменава за случилото се на никого другиго. „Той е обичан в това училище. Ти ще бъдеш просто едно проблемно момиче... съжалявам“, казала тя. В края на последната година, директорът поздравил Селма за наградата в литературен конкурс. Тогава се обърнал към майка ѝ, казвайки, „Сигурно много се гордеете“. Тя само го погледнала и отвърнала „Знам какво направи. Стой далеч от дъщеря ми“.

Селма пише, че всичко това се е отразило сериозно на психичното ѝ състояние и се опитва по най-детайлния начин да обясни всичко в книгата си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари