IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC с обезщетение за бившата бавачка на Уилям и Хари

25 юли 2022 14 50

Заради скандалното интервю с принцеса Даяна

БГНЕС

БГНЕС

Години след трагичната смърт на принцеса Даяна, всички говорят за нейното скандално интервю, дадено пред BBC. Малко след него Елизабет Втора склонява тя да се разведе с принц Чарлз. А днес бившата бавачка на децата им получи извинение от медията. А скоро и парично обезщетение. Но защо?

Александра Петифър, известна още с името Тиги Лег-Бърк, настояваше, че наред с обвиненията към членовете на британския кралски двор, тя също се сдобила с такива. И ги определи за „неверни и злонамерени“, говорейки за опита на журналиста да се добере до принцесата.

Жената, която се грижела за принцовете Уилям и Хари като малки, се явила пред Върховния съд в Лондон. И там отново заявила, че не е имала връзка с техния баща, докато е работила за семейството през 90-те.

Според изявление на адвоката на Петифър, критиките към нея са довели до „сериозни лични последствия за всички засегнати“.

След това Тим Дейви, генерален директор на BBC, потвърди, че корпорацията ще плати известна сума на детегледачката.

„Бих искал да използвам възможността да ѝ се извиня публично, а също на принца на Уелс, на херцозите на Кеймбридж и Съсекс за начина, по който принцеса Даяна беше измамена и последвалото въздействие върху живота им“, обясни той.

Родила ли е бавачката от бащата на Уилям и Хари?

принц Чарлз

БГНЕС

Бившата служителка на кралското семейство не знаела източника на обвиненията срещу нея в последните 25 години. Днес тя е категорична, че никога не е забременявала от принц Чарлз, нито е правила аборт – твърдения, основаващи се на предишни спекулации по нейно име в медиите. И изтъква, че твърде късно са започнали съдебните действия по случая.

Според изявлението на Би Би Си, телевизията няма да излъчи никога повече въпросното интервю с принцеса Даяна. Нито ще даде правата на друга медия за това.

Принцеса Даяна,

YouTube

До момента синовете на принцеса Даяна са коментирали единствено журналистическата етика на Мартин Башир, който изнудвал майка им, за да направи интервюто. Те обаче не са говорили относно твърденията, че тяхната бавачка е имала интимни отношения с принц Чарлз.

И други замесени с обезщетение от BBC

Миналата година вътрешно разследване доказа, че бившият журналист на британската медия е действал подмолно, за да си направи материала с принцеса Даяна.

принцеса Даяна

Getty

„За съжаление, аз съм една от многото, чийто живот беше белязан от измамния начин, по който беше направена „Панорама“ на Би Би Си и последвалия неуспех на Би Би Си да разследва правилно създаването на предаването, каза Петифър в изявление“, публикувано от The Guardian.

Освен жената, която се е грижела за синовете на принцесата, обезщетение получиха и други, чиито имена са замесени в интервюто. Става дума за бившия сътрудник на Даяна, както и на бивш продуцент в корпорацията. Той бе уволнен, малко след като предупредил редакторите за фалшиви документи, които Башир използвал, за да я накара да застане пред камерите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари