IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазят тайно писмо на кралица Елизабет Втора

16 септември 2022 15 00

То ще бъде отворено след 63 години

БГНЕС

БГНЕС

Тайно писмо на кралица Елизабет Втора се пази в една от емблематичните сгради в Австралия. След кончината на монарха, гражданите на Сидни си спомниха за нейното гостуване преди години, когато именно е написала своето послание за тях собственоръчно.

Въпросното писмо е от 1986-а – годината, в която монархът присъства на откриването на реставрираната сграда на кралица Виктория. Тя е включена в списъка с национално наследство на австралийците от 19-ти век, проектирана от архитекта Джордж Макрей. В наше време представлява търговски център на пет етажа.

След като бе обявена смъртта на британската кралица, някои експерти разкриха, че тя е оставила бележка за„гражданите на Сидни“. Тя е в плик, скрит в капсула на времето – за идните поколения, но в момента не може да бъде отворена.

Елизабет Втора,

БГНЕС

Писмото на Елизабет Втора ще бъде показано след 63 години

Според заръките на Нейно Величество, посланието ѝ трябва да бъде прочетено на хората през далечната 2085 г.

Въпросното писмо е на специално място в известната сграда в Сидни, но е в рамка и специална стъклена кутия. Адресирано е до уважаемия кмет на града, като за посетителите се вижда само това, както и инструкциите на кралицата:

„Поздравления. В подходящ ден, избран от вас през 2085 г., бихте ли отворили този плик и предали на гражданите на Сидни моето послание към тях“. Те са изписани със специален шрифт.

Сидни, търговски

БГНЕС

Сградата е в чест на кралица Виктория

През 1959-а емблематичният пазар в Сидни е почти разрушен. И на негово място се планува да бъде построена сграда, която да е в чест на 60-годишнината на кралица Виктория. Строителството обаче се забавя, докато не идва малайзийска компания, която има нов проект и 99-годишен договор за нейния наем. През 1984-а тя е реставрирана, като бива официално отворена две години по-късно. Именно тогава почетен гост на откриването е кралица Елизабет Втора.

Във въпросната сграда, която се отличава със своята архитектура, има два големи часовника, оито отброяват времето за нейните посетители. И двата са създадени във Великобритания, като единият е дело на човека, който стои зад Биг Бен в Лондон.

Любопитен факт е, че кралица Виктория е царувала цели 63 години, 7 месеца и два дни или със 7 години по-малко от нейната пра-правнучка. Тоест, най-вероятно нейната наследница е пожелала да отброят посочените 63 години от момента, в който тя слезе от трона. Ето защо то няма да бъде показано скоро.

В знак на почит на австралийците към покойната кралица, операта в Сидни бе осветена, като по средата на сградата със запомняща се архитектура, се появи нейният лик.

„Покойната кралица Елизабет Втора изигра важна роля за народа на Австралия по време на своето управление и осветлението на Операта в Сидни е подходяща почит от името на народа на Австралия“, коментира министър-председателят Антъни Албанезе.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари