IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъж към пчелите на Елизабет II: Господарката е мъртва, не си отивайте!

12 септември 2022 15 00

Пчеларят им съобщил за нейната кончина заради суеверие

БГНЕС

БГНЕС

Елизабет II бе известна с любовта си към животните, най-вече кучетата и конете, които през годините отглеждаше. Но знаете ли, че тя се е интересувала от пчеларство и е имала свои кошери? След като бе съобщена новината за нейната кончина, хиляди хора се стекоха в Лондон, за да окажат почитта си към нея. Ала замислял ли се е някой как реагират четириногите в нейния двор, както и насекомите, за които се е грижела тя?

Оказва се, че пчелите на кралицата са били информирани за смъртта ѝ по специален начин. С тази отговорна задача бил нагърбен главния пчелар на двореца – Джон Чапъл. 79-годишният мъж, който служел вярно на Елизабет II, пътувал до Бъкингам и Кларънс Хаус, за да изпълни въпросния ритуал.

„Господарката е мъртва, не си отивайте!“

пчели, мед,

БГНЕС

Пчеларят използвал приглушени тонове, за да съобщи тъжната новина на пчелите, които също могат да усетят липсата на монарха. Поставил и черни панделки на всеки един кошер. По този начин той помогнал на пчелите да окажат своята почит към тяхната собственичка.

„Господарката е мъртва, но не си отивайте. Вашият господар ще бъде добър с вас“, казал той на пчелите, произвеждащи мед за целия кралски двор.

Престолонаследникът поема кошерите на Елизабет II

По данни на Daily Mail, именно крал Чарлз III е новият нов господар на пчелите. Освен кошерите в Бъкингамския дворец, той има и такива в Кларънс хаус, където живееше до момента.

„Човекът, който е умрял, е господарят или господарката на кошерите, някой важен в семейството, който умира и ти не ставаш по-важен от кралицата, нали?“, казва Чапъл изданието. И обяснява, че застанал до всеки кошер, за да информира пчелите за промяната.

„Сега съм при кошерите и е традиционно, когато някой умре, да отидете до кошерите, да кажете малка молитва и да поставите черна панделка на кошера“, казва още той за своята важна задача преди Чарлз да поеме официално и пчеларството.

Елизабет Втора,

БГНЕС

Ако си мислите, че това да съобщаваш на всеки кошер поотделно, че кралицата вече не е измежду живите е истинска лудост, трябва да уточним, че това е вековна традиция, спазвана на Острова. Но и не само там! Може да се каже, че има суеверие, според което, ако пчелите не научат, че господарят им е починал, ще спрат да произвеждат мед и няма да могат да опрашват цветята. То най-вероятно идва от келтите и влиза във фолклора на Англия, Уелс, Ирландия, Швейцария, Холандия, Франция, Германия. Вярването е разпространено дори в Съединените щати.

Колко пчели ще наследи Чарлз III от кралицата?

Highgrove House,

Getty/БГНЕС

Чапъл обяснява пред британските медии, че се грижи за над един милион пчели. Той е кралски пчелар от около 15 години и за него работата е по-скоро хоби, отколкото задължение за пари. Сега му предстои да се пенсионира, но се надява, че ще може да работи за новия собственик на кошерите дори и след това.

Пчелите на Елизабет Втора неведнъж са показвани на различни изложения на пчеларите във Великобритания през годините. Сега те вече са информирани, че имат нов господар, с който е добре да се отнасят подобаващо, със същото уважение, което са имали и към своята кралица. В противен случай имаше риск от изселването на цели колонии. Насекомите, създаващи пчелен мед, са смятани за пратеници между този свят и царството на духовете – според келтската митология.

Всяка година кошерите произвеждат достатъчно мед за личните нужди на членовете на кралското семейство. Излишъкът се поставя в буркани и етикетира, за да бъде продаден. А парите от него отиват за благотворителност, пише Daily Express.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари