IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет II и нейните най-известни тиари – на кого ще останат?

11 септември 2022 18 00

Тя притежаваше една от най-големите частни колекции от бижута

БГНЕС

БГНЕС

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст на 8 септември. Освен във Великобритания, хора от страни по целия свят тъгуват за нейната загуба и изпращат своите съболезнования до британския кралски двор. Именно той съобщи първи новината за нейната кончина, публикувайки едно и също съобщение във Facebook, Twitter и Instagram. То бе придружено с черно-бяла снимка на най-дълго управлявалият британски монарх.

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед“, гласеше текстът към кадъра, на който кралица Елизабет II е леко усмихната – такава, каквато ще е запомнят много хора. Той е направен преди повече от 15 години.

На въпросния портрет, уловен в Бъкингамския дворец през февруари 2006 г., по случай своя 80-и рожден ден Елизабет Втора позира пред фотографа Джейн Боун, който също вече не е между живите.

Кралица или една от нас?

Изображението, с което британското семейство извести за смъртта на многоуважаваната си роднина, бе част от изложба заедно с общо 60 нейни фотографии, направени по време на 70-годишното ѝ управление. Тя се организира по случай диамантения юбилей на Елизабет Втора. Но не това е важно, а скритото послание, което мнозина откриха в него. От екипа на британската кралица избират да публикуват снимка, на която тя е без корона, без тиара. На врата и ушите си тя носи перли, които се свързват с престиж, но и са знак на целомъдрие и скромност. Сякаш нейният лик, запечатан за идните поколения иска да каже, че тя е по-скоро един от нас, отколкото кралица.

Кои са най-известните бижута на кралица Елизабет II?

принц Филип,

БГНЕС

Майката на принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III, притежаваше една от най-големите и същевременно доста скъпа частна колекция от бижута в света. Най-популярните ювелирни изделия в нея са тиарите на Елизабет Втора, които са около 50 на брой. Наред с протокола, който ще бъде изпълнен след нейната смърт, както и предстоящата коронация на престолонаследника догодина, всички се питат на кого ще бъдат завещани въпросните аксесоари, които имат и сантиментална стойност за семейството.

Както може би се досещате, една част от накитите на покойната, сред които короната, тиари и любими брошки, са изложени в Лондонската кула. И всяка година биват разгледани от над 2,5 милиона туристи, дошли в британската столица, за да се докоснат до част от богатата и дългогодишна история на семейството на монарха. Някои датират отпреди 800 години, предавани по наследство на Короната.

Съществува и така наречената Кралска колекция, която съдържа произведения на изкуството на кралското семейство, както и лични бижута на всеки един член от него. Тя е определена за най-голямата частна колекция в света, като е разделена на две части.

Елизабет и

Getty

Какво съдържа богатата колекция?

Личната колекция на кралица Елизабет Втора се състои главно от предмети, наследени или подарени от членове на семейството. Кралица Мери, нейната баба, е била известна с любовта си към бижутата, сред които на голяма почит били тиарите. Именно нея тя предава на Лилибет, както я наричат от малка, както и на нейната по-малка сестра Маргарет.

Най-популярните тиари на съпругата на принц Филип, са част от нейната лична колекция. Тоест, те могат да бъдат получени като наследство от различни членове в британския кралски двор, като това зависи от нейното последно желание.

„Вероятно тя би искала да предаде предмети от личната си колекция на своите близки“. Това заяви кралският коментатор Джош Ром пред The Post. По думите му, по-голямата част от бижутата ще отидат при краля и неговата кралица консорт – Камила. След това други най-вероятно ще бъдат за Кейт, която бе доста близка с бабата на своя съпруг Уилям. Но все пак, важно е дали има завещание, в което се посочва изрично какво да бъде направено с бижутата.

Елизабет Втора

Halo tiara, БГНЕС

Кои са нейните най-разпознаваеми тиари?

Елизабет II заема голяма част от своите накити на жените от своята фамилия, най-вече за специални събития. Така например на сватбата си през 2011 г. Кейт Мидълтън носи нейната тиара Halo. Тя е украсена с близо 1000 диаманта, но има по себе си платина, оформена от Cartier. Нейната история започва още когато бащата на Лилибет е принц. Джордж IV я подарява на своята съпруга Елизабет Боуз-Лайн през 1936-а. Но след като става крал, тя започва да носи много по-масивни и я подарява на своята по-голяма дъщеря. А поводът е нейният осемнадесети рожден ден, като символиката ѝ е да бъде като ореол над нея. Същата тя дава да се ползва от принцеса Маргарет, а по-късно и от нейната дъщеря – принцеса Ан.

Уилям и

БГНЕС

От своя страна Меган Маркъл, за да се венчае за принц Хари през 2018-а, избира тиара Queen Mary. Тя е в стил арт деко и бе слагана на главата на кралска особа публично през 40-те години на миналия век. Принадлежала е на кралица Мери и е изработена специално през 1932 г., за да се съчетае с брошка, която тя получава като сватбен подарък. Отличава се с 11 секции, пълни с малки и големи брилянти.

Една от внучките на покойната кралица – принцеса Юджийн, също заложи на известна тиара на своята баба за своя сватбен ден. Тя се появи с Greville Emerald Kokoshnik, съдържаща шлифовани диаманти във формата на роза и шест големи изумруда. Тя бе наследена от кралицата майка през 1942 г., но никога не е била носена публично от жена от кралския двор.

принц Андрю,

БГНЕС

Две години по-късно сестрата на булката – Беатрис, се омъжи, но с друго известно бижу на нейната баба. Сватбата бе в тесен семеен кръг заради пандемията. За церемонията тя носи известната тиара с ресни на кралица Мери. Тя има по себе си 47 деликатни кюлчета диаманти. И първоначално е дадена назаем на Елизабет през 1947 г., за да я сложи на сватбата си с принц Филип.

принцеса Беатрис

БГНЕС

Връщайки се назад в годините, няма как да не споменем The Spencer Family – тиарата, която Даяна носи на сватбата си с принц Чарлз. Противно на схващанията, тя не е от колекцията на кралицата, а се предава по наследство на фамилия Спенсър. Преди Хари и Меган да се венчаят в Уиндзор, мнозина смятаха, че бъдещата херцогиня ще избере именно нея – като почит към покойната майка на своя избраник.

принцеса Даяна,

Сватбената тиара на принцеса Даяна, БГНЕС

The Burmese Ruby е друга известна лъскава диадема, която заслужава вашето внимание. Нея Елизабет получава като подарък от владетеля на Хидерабад Асаф Джах. Тиарата върви в комплект с огърлица с флорални мотиви, изработена от Cartier. След няколко години кралицата решава да я преправи и добави шест рубина към нея – подарък от народа на Бирма. Така то се превръща в едно от нейните по-съвременни украшения.

Тя има бижута, които би искала да подари на близките си и има смисъл да им даде нещо, което знае, че ще харесат“, казва още кралският експерт за нейната богата лична колекция. Но каквото и да получи някоя жена от нейните най-близки роднини, тя ще трябва да плати данък върху него, ако ѝ бъде завещано по каналния ред. Той е до 40% от стойността на наследството.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари