IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Погребението на кралицата: Дворецът пусна последната ѝ официална снимка

19 септември 2022 12 30

Последното сбогом с Елизабет ще е днес

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Непоказвана досега снимка на кралица Елизабет беше пусната само няколко часа преди светът да си вземе последно сбогом с нея.

Покойният монарх, който почина мирно в дома си в Балморал на 8 септември, е сниман в другото си любимо място – замъка Уиндзор. Кадърът е направен през май и споделен сега от Бъкингамския дворец в навечерието на погребението на Елизабет. Носейки светлосиня рокля и емблематичните си перли, сините очи на кралицата блестят на светлината, а широка усмивка е застанала на лицето. Визията е завършена от перлени обеци и диамантени брошки, които са били подарък от баща ѝ крал Джордж VI за 18-ия ѝ рожден ден през 1944 година.

Според официалното съобщение от двореца, портретът е направен тази година в чест на платинения юбилей на Елизабет, за да почете историческото ѝ постижение. През юни кралицата стана първият монарх на Великобритания, който празнува 70 години на трона.

В скорошен документален филм на BBC, Камила Паркър Боулс отдаде почит на кралицата, казвайки „Тя има тези прекрасни сини очи, които озаряват цялата стая, когато тя се усмихне. Винаги ще помня усмивката ѝ. Тази усмивка е незабравима“.

Днес ще се проведе погребението на Елизабет, 11 дни след смъртта ѝ. Очаква се около 2000 души от целия свят да се съберат пред Уестминстърското абатство, за да почетат монарха в последния му път. Часът на тъжната церемония е насрочен за 12:00, а понеделник е почивен за цяла Великобритания.

Според двореца, ковчегът с тялото на кралицата ще бъде пренесен от Уестминстърския дворец до Уестминстърското абатство, където се провежда нейната коронация през 1953 година и сватбата ѝ с принц Филип през 1947 година. След службата, ковчегът ще пътува до арката „Уелингтън“, след което ще бъде пренесен до замъка Уиндзор, където кралицата живя през последните две години.

След достигането в Уиндзор, държавната катафалка ще пътува до параклиса „Свети Георги“ в района на замъка, където ще бъде извършена възпоменателна церемония. За да бъдат заедно завинаги, принц Филип, който почина на 99-годишна възраст през април 2021 година, ще бъде преместен от кралския трезор под параклиса, където беше временно погребан, и ще бъде поставен до съпругата си.

Няколко членове на кралското семейство се очакват да пристигнат за церемонията. Сред тях са крал Чарлз III, принцовете Уилям и Хари със съпругите си Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. Принц Джордж и принцеса Шарлот също ще бъдат сред посетителите, като най-вероятно ще ходят зад ковчега на прабаба си.

Ден преди погребението крал Чарлз III направи специално обръщение към нацията, за да благодари за цялата подкрепа, която семейството му получи през последната една седмица.

„През последните десет дни със съпругата ми бяхме дълбоко трогнати от многото съболезнователни съобщения и подкрепата, които получихме от тази страна и целия свят. В Лондон, Единбург, Хилсбъро и Кардиф бяхме трогнати извън всякаква граница от всички, които си направиха труда да дойдат и да отдадат почитта си към моята скъпа майка, покойната кралица“, каза той.

Той Изрази благодарностите си към безброй хора, които са се превърнали в много важна подкрепа и опора на семейството в този момент на тъга.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари