IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари: Беше ужасно брат ми да крещи срещу мен, а баща ми да говори лъжи

15 декември 2022 16 30

Втората част от документалния филм на Меган и Хари е тук

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Ето го и скандала!

Това си мислеше всеки, когато стана ясно, че Меган и Хари пускат свой документален филм. Очакваше се всичко да бъде насочено срещу кралското семейство, да бъдат хвърлени обвинения към останалите членове и пропастта между Калифорния и Лондон да се уголеми. В частност имаше и такива моменти, но общата картинка е съвсем друга.

Всъщност филмът на Хари и Меган е доста поучителен за медиите, таблоидите и всички онези хора, скрити зад профилите в социалните мрежи, пишещи ужасни коментари по адрес на личности, които дори не познават. Поучителен и за всеки, който избира да мълчи пред лицето на омразата, истинските заплахи за живота на някого и опитите да се повали една жена, която просто се е влюбила в един истински принц.

Историята на бившите херцози на Съсекс доста прилича на тази на принцеса Даяна. Изстрелване до народната любов, обичани от медиите в началото, но повалени от същите тези медии. Измислени истории, скалъпени „доказателства“, постоянно преследване и никакво чувство за спокойствие. Всяка една крачка – следена. Всяко едно действие – грешно. Всяка една дума – обида, критика, неправилно изречена. Една матрица, която се надявахме, че е изчезнала след смъртта на Даяна, но всъщност все още е тук и все още държи здраво юздите. Път, който води само до едно – напускане на кралското семейство и Великобритания.

Приказката, която се превръща в кошмар

Ако филмът показваше само сватбата на Меган и Хари, всички щяхме да си кажем, че искаме да сме на мястото на Маркъл. Колкото и роли да е имала на екран, никога не е стигала до тази – истинска принцеса в кралското семейство. Наследник на Даяна. Глъдка свеж въздух в закостенялата монархия. Човекът, който разсмива кралицата още на първото им общо посещение. Жената, която може да обедини цяла една нация.

Всичко в началото изглежда прекрасно. Голямата сватба, наблюадвана от милиони по целия свят, изкарала стотици по улиците на Лондон. Хора, които никога не са се докосвали до Меган и Хари, сега се радваха на тяхното щастие, на първата им целувка като съпруг и съпруга, на мисълта за общото им бъдеще. Там, в Лондон.

Меган и

Снимка: БГНЕС

И дълго време всеки вярваше в тази приказка. От усмивките по публични събития, до общите изяви с принц Уилям и Кейт Мидълтън. Топлите прегръдки и милите думи. Семейните празници. Всичко, за което едно семейство си мечтае, събрано на едно място.

Но тази приказка приключи доста бързо. Или пък се проточи твърде много. Никой не знае какво всъщност се случва зад затворените врати на двореца, докато някой вътрешен не ги отвори. Така беше с принцеса Даяна и интервюто ѝ в предаването „Панорама“ през 1995 година, така се случи и сега, 27 години по-късно, с документалния филм на Меган и Хари.

Двойката говори откровено за всичко, през което са преминали след сключването на брак. Смятат, че това е моментът, в който семейството ще бъде обединено, държавата и монархията ще бъдат по-силни, а народът по-щастлив. И за момент всичко върви точно по план. Великолепната четворка в лицето на Меган, Хари, Уилям и Кейт се появява заедно на събития с широки усмивки и преплетени ръце. Медиите и феновете ги обожават, описвайки ги като най-добри приятели.

Всичко това обаче бързо приключва и то заради същите хора, от които е започнато – медиите. Изведнъж нещата стават непоносими за Меган, която е критикувана за всяка своя постъпка. Започва се очевидно сравнение между нея и Кейт с цел херцогинята на Кеймбридж да бъде изкарана като много по-добра от двете. Независимо че носят едни и същи обувки, изборът на Мидълтън е описан като „модна тенденция“, докато този на Маркъл е „ужасен“. Роклята без презрамки и паднало рамо на Кейт е „прекрасна“, а тази на Меган, която е много по-неразкриваща, е „нарушение на кралския протокол“.

По думите на Меган и Хари, това е правено с цел и с помощ от кралското семейство. След турнето си в Нова Зеландия, Австралия и Фиджи, двамата стават много популярни сред обикновените хора. Всяка една история във вестниците е за тях, оставяйки на заден план всичко друго в кралското семейство. Това, според приятели и историци, е сериозен удар по егото на монархията и трябва бързо да бъде променено.

Звучи ли ви познато? Същото се случва и с принцеса Даяна преди повече от три десетилетия. Тогава, след сватбата си с принц Чарлз, тя става много по-интересна личност от него, което никак не се харесва на бъдещия крал. Смята се, че дори той я е заставил да намали публичните си прояви, за да може общността отново да насочи вниманието си към него.

По думите на Хари, в таблоидите постепенно започнали да се появяват фалшиви истории за съпругата му, като някои от тях идвали директно от двореца. Обяснява, че всяко едно семейство в монархията си има свои екип, който се грижи за медиите. И докато всичко отвън изглежда чудесно, зад затворените врати се води вътрешна борба, която поставя един срещу друг близки и роднини.

Принцът разказва, че когато един ПР екип иска да заличи история за своя клиент, то той е готов да предостави такава за друг член от семейството. Не се притесняват как това ще се отрази на жертвата и какво ще ѝ причини. Често тази жертва е била именно Меган. „Това е мръсна игра“, споделя Хари.

Меган, Хари,

Снимка: Getty Images

Приятели на Маркъл казват, че тя се е превърнала в изкупителната жертва на двореца. Използвана била, за да може да се пренасочват истории към нея, когато някой член от семейството е бил представен зле в медиите. За да може историята да бъде премахната, опровергана или променена, таблоидите получават в замяна информация относно Меган.

„Казах си, че всичко ще спре, ако не съм тук“. Не, сега не цитираме принцеса Даяна, а Меган Маркъл. Думите обаче звучат познато, нали? Ако сте попадали поне на един документален филм или книга за покойната принцеса на Уелс, много добре знаете, че тя ги е изричала поне веднъж на глас и още десетки пъти наум.

Меган преминава през абсолютно същия период, като също като Даяна се опитва да потърси помощ от двореца. „Бях готова да получа помощ, да замина някъде, но не ми позволиха. Притесняваха се как ще изглежда в очите на хората“, казва тя за кралското семейство. Помощта обаче така и не идва, като примката около врата на Маркъл се затяга още повече. Тя вече не може да диша. Има нужда някой да я спаси.

Пукането на балона

„Бяхме в този балон, който беше изцяло контролиран от тях. Нямахме право дори да изпратим снимка на приятелите си“, казва Меган.

В началото този балон изглежда като прекрасно и спокойно място, в което всеки е защитен. Постепенно обаче повърхността му започва да се пропуква, позволявайки на неприятни организми да навлязат и да разбият хармонията. Тези организми са медиите, разбира се.

Напрежението по оста таблоиди – херцози на Съсекс става толкова непоносимо, че Хари и Меган започват да мислят за напускане на Лондон. Не само на кралското семейство, а и на Великобритания. Готови са да заживеят в Канада, която е част от Британската общност, да служат на кралицата, но просто да бъдат далеч от британските медии. По думите на Маркъл, по този начин и двете страни печелят – с Хари са свободни от напрежението, а кралското семейство не губи работещи членове. Единственият губещ тук са папараците и таблоидите.

Местенето в Канада обаче било поставено на пауза, след като се прокраднала идеята за заминаване за Южна Африка. Кралското семейство одобрило, подписало се под решението и процесът е можел да започне. Изведнъж обаче целият документ е бил публикуван в медиите, което проваля плановете, защото създало напрежение в обществото заради финансовата помощ, която е трябвало да се отдели за Хари и Меган.

Африка

Снимка: Getty Images

По думите на двойката, всичко това е излязло от кралското семейство, защото никой друг не е знаел за решението. Именно тогава започват да се съмняват дали войната в медиите срещу тях не е подклаждана от близките им. Затова Хари отказва да напише следващия план за преместване, защото отново може да излезе в медиите. Принц Чарлз обаче му казва, че нищо не може да бъде свършено, ако няма писмен документ.

В началото на 2020 година балонът се пука. Тогава херцозите шокират света с общото си съобщение в социалните мрежи, че напускат кралското семейство, но са готови да подкрепят кралицата във всяко едно начинание. Думите им са мили, точни и обяснителни. Всичко е ясно, но медиите успяват да превърнат и това съобщение в истинска сензация.

Лъжите започват да се изливат една след друга. Пише се, че Меган и Хари са шокирали кралското семейство, като са им изпратили официално съобщение само 10 минути преди да го публикуват в социалните мрежи. Лъжа. Решението за напускане се е обсъждало в продължение на година. Казва се, че Меган избягала в Канада, оставяйки Хари да се оправя сам с „кашата“, която забъркали. Лъжа. Всъщност и двамата са поискали среща с кралското семейство, но такава им била отказана. След като Маркъл заминава за Канада, за да бъде с Арчи, Хари получава съобщение, че има насрочена среща за след два дни.

„Представете си разговор на кръгла маса относно бъдещето ти, когато залозите са толкова високи, и ти като майка и съпруга, и мишената на толкова много критики, не си поканена на този разговор“, казва Меган, а Хари добавя: „Тогава осъзнах, че всичко е планирано така, че ти да не бъдеш в страната по това време“.

В медиите започва да се появява и терминът „Мегзит“, по подобие на „Брекзит“. Всеки пише, че Меган е инициирала раздялата, отстранявайки Хари от семейството и родината му. Обвиняват я, че го държи на каишка, като подобни карикатури се появяват в няколко медии и в стотици профили в социалните мрежи. Истината, разбира се, е съвсем друга. „Беше мое решение. Тя никога не ме е молила да си тръгнем“, категоричен е Хари.

Меган и

Снимка: БГНЕС

Медиите, критиките и всички ужасни коментари в социалните мрежи, в допълнение с мълчанието на кралското семейство са това, което кара Меган и Хари да напуснат Великобритания. В моменти, когато близките трябва да застанат зад теб, те се изправят от другата страна. Срещу теб. Обвиняват те, че нарушаваш протокола, че разваляш монархията и всичко, което е построено преди теб. Вината е твоя, не наша. Ти трябва да напуснеш, а не ние да променяме себе си.

„Беше ужасно брат ми да крещи срещу мен, а баща ми да казва неща, които не са верни. Баба ми седеше там, мълчеше и приемаше всичко“.

По думите на Хари, кралският двор играе същата мръсна игра, която и медиите. Дава за пример общо съобщение от негово и името на принц Уилям, в което се цитира, че няма разрив в отношенията им. Истината е, че по-малкият принц никога не се е подписвал под подобно съобщение, нито е знаел за неговото съществуване. Целта е била да се опровергае история, в която се казва, че Уилям е една от основните причини, заради която Хари и Меган напускат Великобритания.

„Само за четири часа успяха да измислят лъжа, с която да защитят Уилям, а през всичките три години отказваха да кажат истината, за да защитят мен“, са думите на разочарования Хари.

След по-малко от три години, кралската приказка на Меган и Хари приключва с развод с институцията. Двамата заминават за Канада, където се надяват, че ще бъдат защитени от охраната, която се полага на всеки член на монархията, още повече на внука на кралицата. Сигурни в своята и безопасността на Арчи, те смятат, че могат да си отдъхнат.

Но грешат.

Далеч от Великобритания, но все още в същия кошмар

„Меган ме попита дали наистина ще премахнат охраната ни. Казах ѝ, че няма да посмеят. Но го направиха“, спомня си Хари.

Получават помощ от Тайлър Пери. Не от семейството. Не от монархията. Не от хората, чиято фамилия защитават. А от човек, когото дори не познават и не са виждали на живо.

„Чух се с нея по телефона и тя плачеше и плачеше. Казваше ми, че се страхува, а аз я попитах от какво. Започна да ми изрежда толкова много неща“, казва Пери във филма. Допълва, че Меган и Хари са имали вид на хора, които са тормозени от медиите, затова е решил да им помогне. Предлага им къщата си в Лос Анджелис заедно с осигурена охрана. Това дава началото на нормалния им живот. Сигурността, спокойствието и щастието най-накрая се настаняват в семейството. Арчи празнува първия си рожден ден, кучетата се разхождат свободни из големия двор. „Бяхме там в продължение на шест седмици и никой не знаеше. Семейството ми мислеше, че сме в Канада“, казва Хари.

И този рай обаче приключва, когато от Daily Mail публикуват местоположението на имението. Папараците отново започват своя тормоз. Този път обаче се включват много по-модерни джаджи, като дронове. Хеликоптери също се мобилизират, за да могат да заснемат поне една частица от живота на херцозите.

Тогава Хари и Меган взимат битката в свой ръце. Двамата започват да обсъждат стратегии как да съдят и да победят таблоидите. Повратната точка е не само тормозът, но и публикуваното писмо, изпратено до баща ѝ.

Както всяка война, тази взима своята жертва. Невинна, неродена, огромна жертва. Меган претърпява аборт по време на целия скандал с Mail on Sunday, когато всички се опитват да я изкарат виновна и търсеща внимание. „Съпругата ми направи аборт и виновниците са таблоидите“, категоричен е Хари. Допълва, че не говори във физически план, а заради създаденото напрежение, стреса и липсата на сън, които Меган изпитва по време на съдебните битки с медиите.

Меган и

Снимка: БГНЕС

Тишината от страна на короната е оглушителна. Те отново избират да бъдат институция, а не семейство. Поставят задълженията пред личните взаимоотношения. Меган отново получава подкрепа от непознати вместо от близки. Целият свят застава зад нея, докато семейството на съпруга ѝ е от другата страна.

Точно преди интервюто пред Опра, дворецът излиза с нова история. Този път Меган е обвинена в тормоз над свои служители. По думите на Джеймс Холт, който от дълго време работи за кралското семейство, журналистът, написал историята, признава, че всичко е било направено, за да се отнеме от фокуса върху интервюто.

Въпреки трудностите, въпреки самотата, която изпитват в огромния дворец, въпреки нападенията от медии и таблоиди, Меган и Хари успяват да намерят своя рай. Не в Лондон, но в Монтесито. Далеч от всичко, което е било познато на принца дотогава. Той избира да напусне своята среда, за да бъде заедно в една по-спокойна и по-безопасна обстановка заедно със семейството си. Там, където може да играе футбол с двете си деца, да събира портокали с Арчи и да приспива Лилибет всяка вечер.

Таблоидите винаги ще ги има. Лъжите – също. Но това, което никой не може да промени е истината. И филмът на Меган и Хари показва точно това. Истината за една двойка, която избира себе си пред институцията, короната и задълженията. Както Меган и Хари казват в края на филма си, „В края на краищата, любовта побеждава“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари