IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дженифър Анистън: Едно цяло поколение смята „Приятели“ за обиден сериал

15 април 2023 15 00

Актрисата казва, че нормите за комедия са се променили с годините

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Като човек, който знае всичките 236 епизода на „Приятели“ почти наизуст, мога спокойно да кажа, че това е един от най-забавните сериали, които някога съм гледала. Всъщност, най-забавният. Историята за шестима приятели, опитващи се да оцелеят в лудницата на 90-те години в Ню Йорк, като в същото време се стремят да запазят близките си отношения, е едновременно поучителна, вдъхновяваща и разсмиваща.

Ситкомът, който започва през 1994 година и завършва десетилетие по-късно, се изстрелва на върха в телевизионните класации още с първите си епизоди. От шестимата непознати актьори се раждат световни звезди, притежаващи милиони и служещи за пример на поколения. Рос, Чандлър, Моника, Фийби, Рейчъл и Джоуи накараха всеки от нас да мечтае за намирането на едно такова стабилно приятелство, което да издържи дори и най-трудните моменти в живота. Всички те преминават заедно през загуба на близък човек, стерилност, уволнения, сърцераздирателни раздели, несподелена любов и какво ли още не.

Приятели -

Снимка: Getty Images

С напредването на годините и смяната на поколенията обаче „Приятели“ започна да получава все повече критики. Беше обвинен, че няма достатъчно чернокожи актьори, че не се говори за правата на хомосексуалните, че има обидни смешки за хора с наднормено тегло или от друга раса. Всичко, което в миналото беше повод за бурен смях от публиката, сега е определено като обидно, расистко, хомофобско или дори женомразие.

Колкото и да се опитват да защитят сериала, актьорите не успяват да избягат от критиките. Стигна се дотам, че създателите Марта Кауфман и Дейвид Крейн трябваше да се извиняват за липсата на определени герои, въпреки че „Приятели“ е един от първите телевизионни проекти от 90-те, в който има сватба между две жени.

Сега е ред на Дженифър Анистън да говори по темата. Актрисата погледна към любимия си сериал през очите на днешната публика, за да разбере всъщност какво не му е наред и какво може да предизвика толкова голямо неодобрение.

Приятели

Снимка: Getty Images

Докато промотираше новия си филм Murder Mystery 2, 54-годишната Анистън признава, че има неща, които през 90-те години са смятани за смешни, но сега са приемани за обидни. „Има цяло поколение от хора, деца, които гледат стари епизоди и ги намират за обидни“, казва актрисата. Допълва, че има неща, които не са целели да обидят някого, а за други може да се поспори. Все пак смята, че тогава обществото не е било чак толкова тънкообидно и всичко се е приемало по различен начин.

Анистън казва в интервюто, че комедията се е променила през годините и сега има много кратък списък с теми, по които всъщност може да се шегуваш.

„Комедията се промени, филмите се промениха. Сега е малко опасно, защото трябва да бъдеш много внимателен, което прави нещата много трудни за комиците, защото красотата на комедията се крие в това да се смеем на себе си, на живота“, категорична е Дженифър.

Кортни Кокс

Снимка: Getty Images

Актрисата споделя, че преди е можело да се шегуваш с фанатиците и публиката изпадала в истеричен смях. По думите ѝ, по този начин комиците едновременно са разсмивали и обучавали зрителите относно това как хората понякога могат да бъдат истерични и смешни. Сега обаче тези неща не са позволени.

Матю Пери: Иска ми се с колегите от „Приятели“ да се виждаме по-често

Приятели завинаги: Дейвид Шуимър и Дженифър Анистън със закачка в интернет

Марта Кауфман: Извинявам се, че в „Приятели“ имаше само бели

Коментарите ѝ идват почти година, след като Марта Кауфман каза в интервю за Los Angeles Times, че е имало няколко аспекта от „Приятели“, в които екипът е можело да се справи по-добре, особено в избирането на разнообразен актьорски състав, що се отнася до раса и сексуална ориентация.

„Научих си урока през последните 20 години. Признаването и приемането на вина не е лесна работа. Болезнено е да гледаш себе си в огледалото. Срам ме е, че не бях толкова образована преди 25 години“, казва тя.

Марта Кауфман,

Кевин Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн. Снимка: Getty Images

Колегите на Кауфман – Дейвид Крейн и Кевин Брайт – признават, че ако „Приятели“ се прави в сегашно време, актьорите няма да бъдат само бели. Двамата казват, че много неща биха се променили, за да може сериалът да се впише във времето.

За още новини от света на звездите – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари