IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спомени от един живот - Дейвид Боуи спасил Тина Търнър от насилието на съпруга й

25 май 2023 12 30

Изпълнителката приживе признава, че най-голямата й неосъществена любов е Мик Джагър

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралицата на рокендрола е имала специално място в сърцето си за Дейвид Боуи.

Тина Търнър, която почина на 83 години на 24 май, многократно е казала, че именно музикантът, който си отиде от този свят през 2016 година, има огромна заслуга за възстановяването и спасяването на кариерата й. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pitchfork (@pitchfork)

След като постига световен успех и слава с Айк Търнър през 60-те и 70-те години на миналия век, Тина решава да се ожени за сценичната си половинка. Двамата се превръщат в една от най-обсъжданите двойки по онова време заради постоянните слухове за насилие и проблеми. Оказва се обаче че този път таблоидите не грешат и в дома на Търнър наистина е имало тормоз от страна на Айк към съпругата му. В крайна сметка двамата се развеждат през 1976 година, а Тина започва соло кариера, която я изкачва отново на върха в музикалните класации. 

В мемоара й, издаден през 2018 година, Търнър говори откровено за преживените брутални актове на физическо и психологическо насилие от тогавашния й съпруг. Преди обаче да се избави от този ад и да започне кариерата си отново, тя е трябвало да си намери нова звукозаписна компания, която да я приюти и да й предложи договор. 

След широкообсъжданата й раздяла с Айк през 1976 година, Търнър е уволнена от лейбъла Capitol Records и си взима кратка почивка от музиката. През 2004 година тя разкрива в разговор пред Female First, че е успяла да си стъпи отново на краката благодарение на помощта от Дейвид Боуи. Изпълнителката определя действията на колегата й като специални и изключително важни за живота й. 

Оказва се, че двамата са работели за един и същи лейбъл, Capitol Records, който обаче отказва да поднови договора на Търнър. От друга страна, Боуи получава нова сделка и дори е поканен на специална вечеря в Ню Йорк, за да отпразнува договора. Той обаче отказва с думите, че трябва отиде в хотел Риц, за да види любимата си изпълнителка на сцена. Това била самата Тина Търнър. 

Шефовете на Capitol Records решили да не изпускат Боуи от очи и тръгнали с него към хотела, за да видят изпълнението на Търнър. Останалото, както казват, е история.

"За щастие, шоуто беше чудесно. Когато ме видяха да пея и как публиката реагира на песните, решението им се промени и те отново ме наеха", разказва Търнър в книгата си. Допълва, че Дейвид Боуи е човекът, който й осигурява нов договор, макар и косвено, като това е била първата стъпка към емблематичната й солова кариера. 

През следващите години успехите на Търнър се редят един след друг, като тя благодари на Боуи още в първия си албум след подновяването на договора си с Capitol Records. Двамата си партнират само веднъж в музиката, правейки дует за песента Tonight през 1984 година. По същото време Тина пуска петия си студиен албум, Private Dancer, който я изкачва на върха в соловата музика. В него тя включва песента 1984 на Боуи, която е част от албума му Diamond Dogs, пуснат на пазар през 1974 година. 

Когато Тина за първи път срещна своя бъдещ съпруг Айк, тя е само на 17 години. Присъединява се към неговата група Kings of Rhythm, която свири в клуб в Сейнт Луис, и след кратък флирт със саксофониста, връзката й с Айк става романтична.

Отношенията между двамата обаче са помрачени от алчността на Айк. "Връзката ми с Айк беше помрачена още в деня, в който той разбра, че аз ще съм тази, която изкарва парите. Той имаше нужда да ме контролира икономичеси и психологически, така че никога да не мога да го напусна", пише покойната икона в книгата си. 

Тина Търнър с признание: Мъжът ми стана мой донор!

След като осъзнава паричния й потенциал - първият запис на групата с участието на Търнър печели 25 000 долара - Айк й дава псевдонима, който тя ще носи до края на живота си. Изпълнителката е родена с името Анна Мей Бълок, но бившият й съпруг и дава прозвището Тина Търнър и така остава до края на живота й. 

По думите на Търнър, бракът й е бил изграден върху тормоз и страх, а не любов или страст. През 1976 година тя напуска Айк без нито един долар в сметката си, но съвсем скоро, с помощта на Дейвид Боуи, отново стартира кариерата си, която я прави една от най-известните и слушани изпълнителки в музикалната индустрия. 

"Животът ми беше изпълнен с тормоз. Няма друг начин, по който да го опиша", казва Търнър в интервю преди пускането на документалния филм Tina по HBO през март 2021 година. Допълва, че рано-рано е разбрала, че трябва да направи някаква промяна и се е развела. Без пари и без къща, тя е взела със себе си само сценичното си име, което се оказва напълно достатъчно за световния успех. 

Големият син на Тина Търнър се самоуби

Тина Търнър се омъжи за дългогодишния си партньор

Неосъществената й любов си остава Мик Джагър

Какво ли щеше да стане, ако Тина Търнър и Мик Джагър се бяха влюбили и оженили? 

Такъв сценарий е бил напълно възможен, тъй като кралицата на рокендрола е имала симпатии към колегата си. Това казва самата тя в интервю само месец преди смъртта й. "Винаги съм имала нещо към Мик Джагър. Обожавах да съм на турне с Rolling Stones", споделя Търнър пред The Guardian. 

Двамата рокаджии на няколко пъти си партнират, като участват в турнетата на другия и дори се качват заедно на сцената по време на фестивала Live Aid във Филаделфия, където Джагър разкъсва полата на Търнър пред хиляди зрители. В книгата си изпълнителката пише малко повече за известния момент, обяснявайки че всичко е било съгласувано и не е била жертва на тормоз или засрамване.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

"С Мик никога не можем просто да седим на сцената и да пеем - това не сме ние. Трябваше да направим нещо. Погледна ме. Тогава носех тясна черна пола и можех просто да усетя палавия му поглед. Попита ме дали полата може да се сваля. Докато го попитам какво има предвид, той вече я беше скъсал", разказва Търнър. 

След като светът научи за смърта на кралицата на рокендрола, Мик Джагър изрази своята тъга в социалните мрежи. Той публикува няколко снимки на приятелката си и я описа като изпълнителка и артист с огромен талант. "Тя беше вдъхновяваща, мила, забавна и благородна. Помогна ми много, когато бях млад и никога няма да я забравя", пише музикантът. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари