IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Чарлз забъркан в измама с картини

6 ноември 2019 14 40

Той притежавал фалшификати на Пикасо, Моне и Дали

Снимка: Reuters

Принц Чарлз беше забъркан в скандал с фалшифицирани картини. В дома си в град Дъмфрийс, Шотландия, той притежавал творби, които всъщност не са истински, а били нарисувани от американски фалшификатор.

Къщата, която е построена през 1635 година служи като щаб на кралската фондация от 2007 година. В неделя обаче беше разкрито, че там се помещават едни от най-големите фалшификати в историята.

Тогава Тони Тетро – известен американски фалшификатор и осъден престъпник, заявил пред Mail on Sunday, че е успял да изфабрикува творби на Моне, Пикасо и Дали, които са били дарени на принца и застраховани за близо 134 млн. долара.

принц

Снимка: Reuters

„Домът в Дъмфрийс наема творби на изкуството от време на време от организации като Националната галерия в Шотландия. С огромно съжаление признаваме, че автентичността на тези няколко картини, които вече са свалени, не може да бъде потвърдена“, се казва в официално съобщение от фондацията на принца.

От организацията твърдят, че те не участват в установяването на истинността на картините, а самият принц Чарлз също няма роля в този процес. Според Mail on Sunday, творбите са част от колекция с общо 17 рисунки, които са били заети на фондацията от милионера Джеймс Стънт.

Картината от Клод Моне носи името „Lily Pads 1882“, тази от Пабло Пикасо – „Liberated Bathers“ и показва две фигури на плажа, а творбата от Салвадор Дали е сюрреалистична сцена на разпятие и се казва „Dying Christ“.

принц

Снимка: Reuters

Самият Стънт твърди, че неговите творби са истински и нито една от свалените картини не е негова. „Нищо не ми е върнато, защото не е мое“. Съвсем друго казва фалшификаторът Тони Трето. „Няма съмнение: Джеймс знаеше, че аз съм ги рисувал“.

Какво е да работиш за кралското семейство?

Как ще продължи скандалът и каква ще е позицията на принц Чарлз, предстои да разберем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари