IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим сладко от зелени орехчета

4 юни 2020 14 50

По изпитана рецепта

IStockphoto

Лятото е сезонът, в който много от нас затварят буркани. А приготвянето на сладка е част от този процес. След като ви разказахме как да използвате череши, ягоди и други плодове за консерви, е време да ви запознаем с една по-различна рецепта.

В края на май или до средата на юни (зависи от географската област) много хора събират зелени орехчета. Освен че правят вкусен ликьор с тях, приготвят и сладко. Технологията е специална, като при нея се използва гасена вар.

Зелените орехи боядисват ръцете, но всъщност консумацията им под една или друга форма е много полезна за организма. Помага за неговото пречистване, както и при хора с проблеми със щитовидната жлеза. В тях има йод, органичен витамин С, линолова, олеинова киселини, флаваноиди, калий, калций, магнезий, фосфор и други вещества.

Ето и какви продукти са ви необходими за сладкото от зелени орехчета:

– 1 кг захар;
– 30 зелени орехчета;
– половин литър вода;
– 1 ч.л. лимонена киселина;
– 2 цвята карамфил;
– канелена пръчка;
– малко гасена вар.

сладко от

IStockphoto

Как да си направим сладко от зелени орехчета?

За да се получи хубаво сладко, добре е орехчетата да са зелени, още малки. Обикновено те се берат в средата на месец юни. Измиват се хубаво и кората им се бели, като всяко се потапя в съд с горепосоченото количество вода. Трябва да престоят в нея поне седмица, като всеки ден водата се сменя с нова, при това студена.

На осмия ден орехчетата, които са променили цвета си, се измиват хубаво и с помощта на метален шиш всяко се дупчи по дължина.

Подготвя се специална смес – на един литър вода се слагат 2 супени лъжици гасена вар. Тя се разбърква и прецежда.

Орехчетата се слагат във варта за 5-6 часа. След това се изваждат и измиват, после се преместват в тенджера с вода. Слагате я на котлона и щом заври, се маха старата и се сменя с нова.

След като орехчетата врят и смените водата им три пъти, приготвяте захарта с карамфила и канелата. За целта ви трябва отделен съд. Бъркате трите съставки. После добавяте сварените орехи към тях.

Орехчетата се варят на умерен огън. Ако се образува пяна, тя се маха с лъжица. Всичко е готово, когато сместа се сгъсти и вътре се образуват балончета. Преди да се свали от котлона, вътре се изсипва лимонената киселина.

Полученото сладко се разлива в подходящи бурканчета. Във всяко се слагат по няколко орехчета, като отгоре се заливат с гъстия сироп. Обръщат се с капачките надолу докато още са топли.

Пробвайте рецептата, продуктите за която може да откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари