fallback

Швепс от бъз – как да го приготвим?

11 June 2020 15:00

Тайната се крие в съставката за газировката

Лятото е онова време от годината, когато ни се иска да пийнем нещо студено, с което да се разхладим. За предпочитане е да не е твърде сладко, но не и съвсем безвкусно. Някои избират газирани напитки, други си правят домашно приготвени сокове или сиропи, които да разреждат по свой вкус.

Може би сте чували от вашите баби и дядовци, че едно време не е имало кой знае какво разнообразие от бутилирани напитки. Сега, когато пазарът е съвсем различен, те използват думата „швепс“ като нарицателно за всички видове газирани продукти за утоляване на жаждата, които се продават в магазините. Когато им отидете на гости, те винаги имат подръка от домашно приготвения швепс от бъз.

За разлика от сока, който се прави с цветовете на белия бъз и лимонтузу, при този се използва една съставка, която за няколко дни води до образуване на балончета. Затова много възрастни му казват швепс.

Ето какви продукти са необходими за швепс от бъз:

Pixabay

– 15 цвята от бял бъз; – 2 кг захар; – 10 л вода; – 5-6 лимона; – 2 с. л. лимонтузу; – 2 с.л. бял ориз.

Как да приготвим швепс от бъз?

В голяма тенджера се слага водата и към нея захарта. Лимоните се измиват и нарязват на кръгчета. После се поръсват с лимонтузу.

Взимате цветовете, измивате ги хубаво и ги прибавяте към останалите продукти в съда. Ако искате да имате швепс с по-наситен аромат, може да сложите 5 цвята бъз повече.

Оставете съда на стайна температура, като периодично разбърквайте с лъжица, за да се разтвори захарта. Трябва да престои поне 24 часа и не повече от 36, преди сместа да стане готова.

След като посоченото време мине, прецедете сока хубаво и го налейте в подходящи бутилки. Преди да ги затворите, във всяка сложете по 2-3 зрънца ориз. Именно той ще го превърне във вкусен швепс.

В какъвто и съд да сложите газирания сок от бъз, трябва да знаете, че той не може да се съхранява за дълго време, най-много до 30 дни след поставянето на капачката. От друга страна е хубаво да знаете, че течността става на швепс около 5-6 дни след поставянето на ориза в нея.

IStock

Съхранявайки швепса от бъз в хладилник, той може да е годен за пиене и по-дълго, но все пак не рискувайте да го държите твърде много, защото капачките могат да гърмят подобно на тези на шампанското.

Пробвайте рецептата за освежаващата напитка. Продуктите за нея ще откриете ТУК.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
швепс от бъз как да приготвим швепс от бял бъз газиран сок от бъз бял бъз напитки швепс с цветове от бъз
1 коментара
fallback