Обичате ли леща? Много хора приготвят кафявата на яхния, но ако предпочитате крем супи, то трябва да си вземете червена. Тя е белена и се сварява много по-бързо от обикновената. А след като мине термична обработка, цветът ѝ става жълтеникав.
Червената леща е богата на много хранителни вещества. В 100 грама от нея има около 6,7 мг желязо, както и голямо количество протеини, които ни дават енергия. В сравнение с боба, тя е по-полезна за консумация култура. Пълна с фибри, тя подобрява храносмилането, а заради фолиевата си киселина, се препоръчва за консумация от бременни.
Крем супата от червена леща, за която е днешната ни рецепта, е идеално решение за обяд през лятото. Може да се сервира както топла, така и студена.
Ето и какви продукти са ви необходими:
– 250 г червена леща;
– 1 зеленчуков бульон;
– 1 глава кромид лук;
– 2 моркова;
– 1 картоф;
– 2-3 скилидки чесън;
– няколко стръка пресен джоджен;
– няколко стръка пресен магданоз;
– 3-4 с. л. зехтин.
IStock
За крутоните:
– 3-4 филии стар хляб;
– сол, червен пипер и олио на вкус.
За запръжката на супата:
– 1 ч. л. червен пипер;
– 1-2 с.л. олио.
Как да приготвите крем супата от червена леща?
Морковите се почистват, измиват се и се нарязват на дребни кубчета. Лукът също се нарязва на ситно и двете се задушават в тенджера за 2-3 минути. После се добавят нарязаните картоф и скилидките чесън.
След като зеленчуците омекнат, се добавя измитата леща. Наливат се 2 литра гореща вода и се оставя да ври за около 20 мин.
Когато лещата се свари хубаво, се добавя зеленчуковият бульон. Овкусява се и с подправките и се разбърква. След 5 минути всичко се пасира (в зависимост от вашия пасатор или блендер, може да се наложи да изчакате да изстине).
След като крем супата е готова, трябва да се погрижите за крутоните. Може да купите готови. Но ако разполагате със стар хляб, взимате няколко филийки и ги нарязвате на еднакви по големина кубчета. Запържвате ги в тиган с олио. Посолявате ги и накрая ги вадите и поръсвате с червен пипер.
Преди да сервирате крем супата от червена леща, трябва да направите запръжка (по желание). В загорещена мазнина слагате червения пипер и бъркате енергично с дървена бъркалка. С него поръсвате отгоре и слагате малко крутони за финал.
Пробвайте тази страхотна крем супа, продуктите за която ще откриете ТУК.














Здравен хороскоп за понеделник
Вселената изпраща знаци на четири зодии на 17 ноември
Брутално убийство в Русия: Намериха глава на дете в езеро
Изненадващ обрат в магнитното поле на Земята
Китай откри най-голямото находище на злато от 1949 г.
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Синер пак е шампион! Яник подчини Алкарас на финала в Торино
Роналдо се провикна: На световно сме! Напред, Португалия!
Нищо ново! 8 от 8 за Англия и суха мрежа
Франция завърши цикъла с победа в Азербайджан
Дневен хороскоп за 17 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 17 – 23 ноември
Шоколадов пудинг без захар под 500 калории
Новолуние в Скорпион на 20 ноември – променяме живота си
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Остави коментар
tihomirapavlova
( преди 5 години )