Дюлята е един от най-популярните плодове през есента. Пълна с витамини и минерали, както и пектинови съединения, тя е полезна при кашлица и заболявания на дихателните пътища. Освен за сладко и желе, за което най-често се купува, плодът може да се ползва за чай, както и за приготвянето на компот.
Тъй като дюлята лесно се разваля, много хора правят консерви с нея, които отварят през студените зимни дни. Макар и след термична обработка да се губят част от свойствата ѝ, компотът с нея е много вкусен. Той може да подобри апетита и да подейства разхлабващо на храносмилателната система след преяждане.
Ако разполагате с известно количество дюли, може да отделите малко от свободното си време, за да си приготвите компот.
Какви продукти са ви необходими?
- дюли; - захар – по 5 супени лъжици на буркан; - листа индрише; - вода.
Pixabay
Как да приготвите компот от дюли?
Взимате дюлите и хубаво ги измивате и почиствате от мъха. Имайте предвид, че като ги нарежете и махнете сърцевината им, количеството им ще намалее.
След като сте нарязали плода на по-ситни парченца, взимате всеки буркан и слагате на дъното по 5 супени лъжици захар. Ако не обичате много сладко, може и по 4. Добавяте по малко от дюлите и по 1 листо индрише. Самото растение ще придаде на компота по-хубав аромат.
Бурканите се пълнят до ръба с вода, като за предпочитане е да се затворят с нови капачки.
Стерилизирането става за около 20-25 минути. След изваждане, компотите се обръщат с капачката надолу и се оставят да изстинат.
Пробвайте тази лесна рецепта за компот от дюли, всички продукти за която ще откриете ТУК.