Предлагаме ви една рецепта от турската кухня, която е любима на повечето вегетарианци, а именно лесни и вкусни кюфтенца от булгур и леща.
Булгурът е новата киноа. През последните няколко години киноата стана популярна поради многобройните си ползи за здравето, но е време да обърнем внимание и на една друга суперхрана - булгур.
Булгурът е пълнозърнеста храна, направено от няколко различни вида твърда пшеница. В сравнение с белия ориз, булгурът има повече фибри и протеини, по-нисък гликемичен индекс и по-високо съдържние на витамини и минерали. Също така съдържа половината от калориите в киноа.
Докато вашата консумация на булгур може да бъде ограничена до приготвянето на салата табуле, то в Турция е обичайно да видите булгур, сервиран вместо ориз, или като пълнеж в различни зеленчуци (патладжан, тиквички и др.). Друг често срещан начин на ядене на булгур е под формата на кюфтета с месо или с леща.
Предлагаме ви вариант на кюфтенца подходящи за вегани и вегетарианци. Опитайте ги и няма да останете разочаровани.
Рецепта за кюфтета с леща и булгур
Време за подготовка: 10 минути; Време за готвене: 30 минути; За 6 порции.
Необходими съставки:
1 чаша булгур, измит и отцеден
1 чаша червена леща, измита и отцедена
1 лук, ситно нарязан
1/2 чаша зехтин
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица кимион
1/4 чаша магданоз, нарязан
1/3 чаша нарязан зелен лук
люспи червен пипер, по избор
Приготовление:
Загрейте червената леща в 2 1/2 чаши вода на слаб огън. След като по-голямата част от водата се изпари (но има още малко), добавете булгура. Разбъркайте и продължете да готвите, докато цялата вода се изпари. Покрийте тенджерата с капак и я оставете настрана.
В друга тенджера със среден размер задушете лука в зехтина за около 8-10 минути.
Добавете доматеното пюре и кимиона и разбъркайте добре.
Добавете сместа от лещата и булгура. Гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сместа стане тестена и започне да се отделя от страните на тенджерата (за около 10 минути).
Свалете от котлона и покрийте тенджерата с капак. Оставете настрана, докато сместа се охлади.
След това добавете магданоза и зеления лук и разбъркайте, докато се смесят добре.
Оформете сместа за кюфтета с ръце. Традиционно те са с овална, продълговата форма, а не кръгли.
Поръсете с лимонов сок отгоре, а ако използвате люспи от червен пипер, поръсете пак отгоре.
Сервирайте при стайна температура с резенчета лимон.














16-годишно момиче скочи от висок етаж на блок в Пловдив
Ванеса Филипова за мисията "доброволец": Трябва да си апатичен и отдаден
След 18 години без вода - Атанас Зафиров откри новия водопровод в Едрево
Десетки загинали при атака с дронове върху детска градина и болница в Судан
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Леден вятър, но 1000 бяха там: ЦСКА поздрави феновете си + ВИДЕО
Гуардиола хвали френски младок след класиката
Салах изригна: Слот ме хвърли под автобуса! Вече нямам връзка с него
Веласкес обърна каруцата в Левски
Дневен хороскоп за 7 декември, неделя
Седмична нумерологична прогноза за 8 – 14 декември
20 цитата на Габор Мате, с които да опознаем себе си
8 златни правила за плосък корем
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар