IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетна алергия? Какво да правим... (Част 2)

29 март 2011 07 45

Още 5 съвета, които е важно да спазваме, за да не страдаме от въздействието на полените

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

И така, април чука на вратата, а времето се измести с един час напред, затова онези от вас, за които пролетта е по-скоро е синоним на кихавици, сърбеж и запушен нос, отколкото асоциация с хубаво време, птички и пчелички, то най-добре да си припомнят първите пет начина за ограничаване на алергията и да се запознаят с вторите сега:

Мийте се по-често

След излизане в период на цъфтеж на растенията, сменяйте и изпирайте облеклото си. Веднага след като се приберете у дома си вземете душ. Важно е да измивате и косата си. Така избягвате задържането на полени в нея.

Рискът в противен случай е, че полените остават по възглавницата, а от там те лесно попадат в носа, устата, дихателните пътища. За препоръчване е да ползвате сушилня и в никакъв случай, не простирайте на тераса.

Мийте и ръцете си често.

Избягвайте дейности на открито

Абсолютно неподходяща дейност за човек с алергия към полените е да коси тревата или се грижи за двора си в сезона на цъфтеж. Откажете се да ходите на село или вилата в опасните за вас периоди.

 Забравете за пикника и разходката в парка

Понякога това е единственият вариант да се почине адекватно. При алергия към полените обаче разходката в парка, пикникът извън града и походът в планината (до 1500 м над. височина) не са алтернатива за релакс.

Срещата с полените ще натовари организма и така разходката вместо да тонизира, ще създаде условия за хронична умора.

Това не означава, че не можете да излизате след природата въобще, а добре да познавате местната фауна и периодите й на цъфтеж. Избягвайте поляните и градините с избояла трева и/или много цветя.

Почивайте на подходящи места

За хората с алергия към полените най-благоприятните места за годишен отдих са морските курорти. Най-подходящи са островите. В останалите случаи следва да се подбере курортът далеч от гориста и планинска местност.

Ако сте любители на планината – обикновено над 1500 м надморска височина полени се срещат по-рядко отколкото на други места.

Информирайте се за сезона на полените

Растенията цъфтят сравнително по едно и също време през годината. Проблемът произлиза от там, че всеки растителен вид цъфти в различен период. При наличие на алергия към полените следва да се търси постоянно информация за началото и края на периодите на цъфтеж на растенията, за да могат те да се избягват до колкото е възможно.

Появата на алергията към полените зависи много и от това, къде живеете. Напоследък се отчитат все повече данни, че алергиите са заболяванията на населението в големите градове, където организмът се натоварва с прекалено много замърсители от въздуха.

Много вероятно е алергията да се развие към полени от растения, характерни за населеното място. Ако имате възможност разберете към кои полени по-точно организмът ви реагира. Така ще можете да ограничите до минимум излагане на организма в неподходящи условия.

Периодът на цъфтеж за територията на страната започва обикновено от март-април и завършва септември. Има растения, като блатния равнец и кипариса, които цъфтят извън този период.

Обикновено цъфтят първо дърветата от март до юни. За април-май е характерен усиленият цъфтеж на тревите, като периодът продължава до август-септември. Пшеничените растения отделят полени през лятото, от юни до септември.

Още съвети за здравето

Автор - снимка

КоментариКоментари

Elena_Angelova ( преди 12 години )
какво да правим? аз се справям изключително добре с алергията благодарение на един уред за светлинна терапия на Цептер.След третата процедура се събудих без кихане и без хрема.. наистина изключително и то след толкова години борба!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар