IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата през нощта може да причини рак

17 април 2013 10 40

Нощните смени се считат за рисков фактор, който може да доведе до рак на яйчниците

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички знаят, че добрият сън е от жизненоважно значение за доброто здраве на хората. Какво се случва обаче, когато човек смени режима си и спи през деня, вместо през нощта? Изглежда не само количеството сън е важно, но и неговото време. Предишни изследвания показват, че жените, които работят нощни смени, са склонни да развият рак на гърдата. Ново проучване пък открива, че работата през нощта също така увеличава рисковете от рак на яйчниците.

Учени интервюирали повече от 3000 жени. Около половината били диагностицирани с рак на яйчниците. След прегледа на техните отговори станало ясно, че почти всички участнички имали работна история с нощни смени. Оказва се, че работата през нощта се свързва с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Опасността се увеличава с 24% за хората, които не работят по обичайното време.

Най-честите работни позиции в проучването са били в сферите на здравеопазването, ресторантьорството и администрацията. Интересен факт е, че опасността от повишен раков риск съществува само до седмата година. Тоест, ако вие работите нощни смени повече от седем години, вече не съществува опасност за вашето здраве.

Учените предполагат, че по-големият риск от рак при късната работа се дължи на различния режим, който придобиват жените. Липсата на сън през нощта нарушава циркадните ритми на организма и потиска производството на хормона мелатонин. Ролята на мелатонина в организма е да регулира хормоните, както и да премахва свободните радикали от тялото.

От друга страна като голям рисков фактор, съпътстващ работата през нощта, може да се определи по-малкото излагане на слънчева светлина. По този начин тялото не успява да произвежда достатъчно количество витамин D. Ниското количество на въпросния витамин пък се свързва с рака.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари