IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръвта на акулите може да помогне в борбата с рака на гърдата

30 септември 2013 05 20

В нея се съдържат антитела, чиито синтетичен вариант може да се използва като лекарство

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ракът на гърдата е една от най-разпространените форми на заболяването рак. Годишно се диагностицират стотици нови случаи в цял свят. Сега учените са на път да открият лекарство „чудо", използвайки акулите. Те се надяват разработката да доведе до новия херцептин (лекарството третира особено бърз растеж и разпространение на болестта). То обаче не работи във всички случаи на рак.

Изследователи от Университета Абърдийн смятат, че мощната имунна система на акулите може би е ключът към успешното третиране на заболяването. Учените взели протеин, наречен HER2, който се намира на повърхността на туморите и го инжектирали в акули, за да предизвикат производството на антитела срещу него.

След няколко месеца екипът изследователи трябва да вземе кръвни проби от акулите, за да измери нивото на антитела срещу HER2. Учените се надяват антителата да могат да се използват срещу раковия протеин. Тяхното желание е да бъде направен синтетичен вариант на антителата, който да представлява ново по рода си лекарство.


Изследователите смятат, че антителата от акулите могат да достигнат до много малки пространства, иначе недостъпни за останалите медикаменти срещу рак. Доктор Хелен Дули твърди, че лекарството херцептин е „брилянтно", но някои жени не реагират на него, а други развиват резистентност след определен период от време.

Експериментите се извършват с акули дойки – огромни, но почти безопасни същества. Изборът паднал върху тях, тъй като тяхната порода е фина. Акулите живеят в специална зона в аквариума в Балтимор в САЩ. Доктор Дули уточнява, че са необходими най-малко 10 години разработки, преди новото лекарство да бъде тествано върху болни жени, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари