IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли целувката да се превърне в отровна?

30 октомври 2013 09 02

Или какви опасности крие червилото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нежно розово, искрящо червено или драматично лилаво – милиони жени и момичета по света ежедневно употребяват червило. Установено е, че някои от тях подновяват цвета до 20 пъти на ден. Повечето от червилата съдържат следи от олово, а последно проучване показва, че освен олово съдържат и още осем други метала – от кадмий до алуминий.

Експертите повдигат въпроса дали това може да се отрази на общото здраве. Професор Хамонд от Калифорнийския университет в Бъркли декларира, че хроничната и дългосрочна експозиция към тези метали се отразява на здравето.

За първи път въпросът е повдигнат през 2007 година със случай на оловно отравяне от червило, след което през 2011 година Американската агенция по храните и лекарствата открива олово в 400 червила. Оловото е открито в ниски концентрации, но прекалено честата употреба на червило може да доведе до натрупването му в организма.

Слава Божинова, дерматолог в Jewel skin clinic и Александровска болница

Последното проучване, проведено от д-р Хамънд открива следи от кадмий, кобалт, алуминий, титан, манган, хром, мед и никел в гланцове за устни и червила. Проучването е проведено в Оукланд, Калифорния, като е установено, че момичетата тийнейджърки имат навика да нанасят червило до 24 пъти на ден.

Алуминият се добавя в червилата като стабилизатор и не позволява червилото да се разтича. Титанът пък се използва в производството на червила с розов цвят. Всички останали метали са нежелани замърсители. В гланца за устни се съдържа един минерал, който придава блясъка, този минерал съдържа олово, манган, хром и алуминий. Установено е, че червилата с по-интензивен цвят съдържат повече метали.

Най-безопасна е употребата на неутрален балсам за устни, в сравнение с тъмнокафяво червило, което съдържа най-много олово. Тепърва предстоят по-нататъшни проучвания. На този етап няма нужда от паника и се препоръчва червило да се нанася не повече от 2 до 3 пъти дневно. Не бива да позволяваме на децата да си играят с червилото, тъй като ако те го изядат, организмът на малкото дете ще поеме един сравнително голям товар от метал.

Автор: д-р Слава Божинова, дерматолог Jewel skin clinic и Александровска болница

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари