IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невидимите помощници на здравето

2 април 2014 05 15

Вижте кои са десетте навика, които помагат за добро здраве

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Доброто здраве винаги се отблагодарява с красота и тонус. За тази цел обаче е необходимо да водите начин на живот, който ви позволява да го поддържате.

Оправданията винаги се намират, но не се толерират, ако действително сте загрижени за отличната работа на организма си.

Ето някои навици, които трябва да изградите, за да сте спокойни, че правите максимално за своя перфектен външен вид и здраве.

1. Осъзнайте, че упражненията не отнемат много време.

Много от нас твърдят, че наистина времето е основната пречка за редовните упражнения. Това всъщност не е извинение и всички го знаем. Доказано е, че редовните, но кратки упражнения са с решаващи ползи за здравето ви. През 2006 г. Американското списание по спортна медицина публикува официално становище, в което се доказва, че кратките разходки след вечеря намаляват нивото на мазнините и триглицеридите в кръвта, особено след обилно хранене.

2. Чаша топла вода с лимон (или лют червен пипер) преди закуска.

Сутрешната напитка дава енергия на вътрешните органи, като и лимоновият сок, и лютият пипер имат анти-гъбични свойства, повишават имунитета и действат детоксикиращо. Освен това лимоновият сок е най-добрият инструмент от природата, който подпомага храносмилането и унищожава лошите бактерии в организма.

3. Ограничете захарта.

Ако ще правите диета, нека да е с ограничение на захар. В захарта няма никакви хранителни вещества, нито протеини или ензими, което я прави „празна“ за организма и опасна за здравето.

4. Бройте до 10, когато сте ядосани.

Това е един от най-добрите съвети, които получаваме още в детството. Ще бъдете изненадани колко перспективи може да получите за тези 10 секунди. А това е дори полезно, за разлика от поредното изчитане на мейл или да си изкарате гнева на някой, който не го заслужава.

5. Оставете мобилния встрани, когато не ви е нужен.

Натрапчивото следене на телефона е досаден навик, който може да има последствия за здравето ви. Втренчването в екрана на компютъра, телефона или телевизора пречи да достигнем по-бързо до фазата на дълбокия сън. Дълбокият сън е от съществено значение за възобновяването и подмладяването на клетките и за отстраняването на щетите върху тялото, които то е поело през деня.

6. Не яжте, ако не сте гладни.

Това се отнася най-вече до „паразитните“ храни, които именно водят до неусетното увеличаване на теглото. Слушайте тялото си и се наслаждавайте на храната. Хранете се, когато сте гладни, а не когато сте отегчени или разстроени.

7. Прилагайте правилото 2/30.

Тези, които гледат повече от два часа телевизия дневно, са заплашени от натрупване на излишни килограми, вследствие на консумиране на газирани напитки и храни, които съдържат консерванти. Опитайте се да спазвате правилото 2/30 – два часа максимум гледане на телевизия на ден и 30 минути упражнения (които ще си спечелите вместо гледането на телевизия)

8. Гответе повече у дома.

Знаем, че е нереалистично да го очакваме от заетите жени, но домашната храна е от значение за състоянието на здравето ви. Реалистичен начин за това е да замените вечерята навън поне през уикенда. Търсете здравословни и лесни рецепти за вечеря и яжте прости храни.

9. Не икономисвайте от съня.

За психическото и физическото ви здраве е абсолютно наложително да си осигурите достатъчно сън. Последствията от недостатъчно сън са лесна смяна на настроението, раздразнителност, апатия, забавена реч, забавени емоционални реакции, нарушена памет и трудност в изпълнението на няколко задачи наведнъж. Възрастният организъм има нужда от осем часа сън на нощ.

10. Научете се да приемате конструктивна критика.

Очевидно е, че дребните критики не трябва да бъдат толерирани, но ако някой се опита да ви каже, че това, което правите, може да го правите и по-добре, е всъщност положително за вас. Навикът да приемате критиката с отрицателни емоции пречи на психическото ви здраве. Опитайте се да намалите нивото на защита, за да се спасите от негативни мисли.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
наистина, страхотни съвети!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар