Според проучване на РИОКОЗ у нас, от 31 до 41% от хората в зряла възраст у нас са със свръхтегло, а между 17 и 22% са със затлъстяване, съобщи доц. Д-р Донка Байкова по време на пресконференция за старта на националната анти йо-йо кампания.
„Малко внимание се обръща обаче на друг етап от борбата с излишните килограми – връщането на загубеното тегло след края на диетата, или т.нар йо-йо ефект“, обясни доц. Байкова.
Трябва да се знае, че ефектът „йо-йо“ е също толкова вреден за здравето, колкото и наднорменото тегло.
Това се дължи на факта, че при разграждането на мазнини се отделят токсични (отровни) вещества, които се изхвърлят от тялото чрез отделителната система.
Когато човек намали теглото си, после възвърне килограми, отново ги свали и т.н., количеството на преработените токсини става прекалено голямо и бъбреците се увреждат.
„Лекарите се изправяме пред вземането на трудно решение – кое е по-добре за здравето: да се облекчи функцията на сърцето като назначим отслабване или да съхраним здравето на бъбреците, като оставим пациента с високо тегло“, обясни още доц. Байкова.
„Разбира се, ние не можем и не трябва да правим такъв избор, за това най-важното при свалянето на теглото е запазването на „новите“ килограми“, допълни тя.
Задържането на килограмите минава през два основни етапа – трайна промяна на хранителните навици към здравословен модел и постепенно и дозирано преминаване към обичаен модел на хранене под наблюдението на специалист.
„Считаме, че когато в продължение на три месеца едно тегло е задържано с обичайно хранене, то тогава организмът е свикнал с новите килограми и ще ги задържи“, обясни още специалистът.
Задържането на ниско тегло се осъществява по-успешно, ако се съчетае с двигателна активност и се подкрепя с подходящи хранителни добавки за запазване на теглото, обясниха още участниците в националната анти Йо-йо кампания „Бъди приятел с килограмите“.