И понеже е Никулден, отново ще припомним колко полезна е рибата за здравето, така че, не си и помисляйте да пропускате празничния шаран довечера...
Рисковете от сърдечни увреждания са много по-малки за жените в детеродна възраст, които редовно консумират риба, богата на омега-3 мастни киселини, в сравнение с жените, които рядко ядат риба, сочат резултатите от датско изследване, цитирани от Франс прес.
Изследването за пръв път фокусира вниманието върху жени на възраст между 15 и 49 години и незабавния благотворен ефект за сърцето от консумацията на риба, вместо върху дълголетието.
Жените, които рядко консумират риба или въобще не ядат риба, са с 50 на сто повече сърдечносъдови увреждания за 8-годишен период в сравнение с онези, които редовно я консумират, отбелязват изследователите.
Общо погледнато, рискът от сърдечносъдови увреждания за жените, които рядко консумират риба или въобще не ядат риба, е с над 90 на сто по-голям, отколкото за жените, които ядат риба всяка седмица. 8-годишното изследване обхванало 49 000 жени на средна възраст 30 години.
"Когато искаме да изпратим здравни послания до младите хора, най-голямата трудност е, че благотворният ефект обикновено се наблюдава едва след 30-40-годишна възраст, заяви един от ръководителите на изследването Марин Стром. Изследването ни обаче показва, че това не е така."
Повечето от анкетираните жени, които редовно консумират риба, заявили, че ядат сьомга, риба треска, херинга и скумрия, които са богати на омега-3 мастни киселини.
За да се почувства благотворният ефект от консумацията на риба, е нужно тя да присъства в менюто поне два пъти седмично, поясни Стром.
БТА