IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да сте слаби? Ставайте рано!

17 септември 2011 05 30

Нощни птици срещу ранобудни чучулиги

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ранобудните са по-здрави, слаби и щастливи, отколкото хората, които обичат да си поспиват, показва проучване.

Най-лоши показатели показват т. нар. „нощни птици“, които стоят будни в късните часове. Този режим оказва непосредствено влияние върху здравето и щастието, смятат експертите.

За целите на проучването учени от университета Роухемптън интервюират почти 1100 мъже и жени за здравето им и навиците за сън.

Около 13% от анкетираните са "чучулиги" - стават преди 7 часа сутринта през седмицата, не изпитват нужда да се излежават в леглото и през уикенда. Този тип хора обикновено се чувстват по-будни и съсредоточени рано сутрин.

6% от участниците са „нощни птици“ – от понеделник до петък стават сутрин в малко преди 9 часа, а в събота и неделя се успиват.

Останалите 81% попадат някъде по средата между тези две групи.

Анализът разкрива, че при ставащите рано най-малко се проявяват признаци на депресия и тревожност.

Те също са по-склонни да закусват сутрин и да поддържат нормално телесно тегло, поясни изследователят д-р Хорхе Хубер.

Предишно проучване изясни причината за различния режим на събуждане и активност през деня - дължи се на вътрешния биологичен часовник, който регулира апетита, представата за времето, освобождаването на някои хормони и скоростта на обмяната на веществата.

Според учените разликите в скоростта на протичане на отделните цикли са определящи за това дали човек ще попадне в групата на „чучулигите“ или на „нощните птици“, които обикновено имат проблем със събуждането и са значително по-продуктивни вечер.

При по-бърз биологичен часовник хората си лягат по-рано вечер и стават рано сутрин. При по-бавен циркаден ритъм се получава точно обратното - късно и трудно ставане и лягане след полунощ.

 

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

Eddie Coysie ( преди 12 години )