IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасно е ухапването от котка

19 май 2012 05 00

Личната история на една британка за мъките, през които е минала

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Британката Катрин Грей разказва как нейното ужасно преживяване започнало по съвсем невинен начин – с ухапване от домашния любимец на нейна приятелка, котарака Мистър Пухкав.

Котаракът бил известен със своята своенравност и раздразнителен характер, но преди този ден, това се проявявало само с изсъскване и одраскване с ноктите. Но тогава Мистър Пухкав бил особено агресивен и при опит на Катрин да го гушне, той забил зъбите си в китката й няколко пъти. Тя веднага се измила със сапун и намазала мястото с антибактериален крем. След това забравила за случилото се.

На следващата сутрин, обаче, ръката й била подута, зачервена и изпитвала силна болка. Било ѝ трудно дори да закопчае дънките си. На прегледа с рентген лекарите установили, че няма фрактура, защото първоначалната хипотеза била за удар на ръката. Тогава забелязали белезите от ухапване и я попитали от какво ги е получила.

Каква била изненадата на Катрин, когато ѝ казали, че ръката ѝ най-вероятно е инфектирана и ще трябва да изтеглят гнойта от нея като операцията трябва да бъде под пълна упойка. Уплашила се, но въобще не предполагала колко силна болка ѝ предстои да преживее и колко дълго ще продължи лечението.

След операцията се събудила с агонизираща болка. В ръката ѝ били поставени антисептични панделки, за да се борят допълнително с инфекцията след остраняването на гнойта. Медицинските сестри трябвало да дават морфин на Катрин през няколко часа, за да се намали интензивността на болката и да стане поне поносима.

Но това не било най-лошото. Когато Катрин потърсила информация за ухапване от котка в Интернет, страница след страница излизали предупреждения, че това е много опасно и дори може да завърши фатално, ако не се вземат спешни мерки да се отстранят бактериите и те стигнат по кръвта до жизненоважни органи като белите дробове.

В този момент Катрин била обзета и от паника, освен от ужасяващата болка. Ухапванията от куче предизвиквали инфекция в 15-20% от случаите, докато от котка това ставало в 50% от случаите заради тънките, остри зъби, които ефективно инжектират бактериите навътре в тъканта и много по-лесно стигат до кръвните пътища. Така че дори и да измиете старателно със сапун раната, няма как да остраните вече навлезлите навътре бактерии. Но за опасността от ухапванията от котка, хората знаят по-малко, защото котките доста по-рядко от кучетата използват зъбите си при нападение.

В случая на Катрин изследванията показали, че котаракът й бил предал бактериите Pasteurella multocida и Staphylococcus aureus. И двете са потенциално смъртоносни.

След 4 дена лекарите направили още едно оперативно отсраняване на гнойта от ръката ѝ. Болката след събуждането от упойката била още по-силна от преди и се налагало медицинските сестри да дават максималната доза морфин.

Катрин е излекувана от инфекцията, но дори два месеца след инцидента ръкостискането ѝ причинява болка. Може никога повече да не може да играе тенис или да язди кон отново.

Според лекуващият ѝ лекар д-р Сеневиратне:"Хората подценяват опасността, която представлява ухапването от котка, дори и тя да е техният собствен домашен любимец. Ако ви се случи такъв инцидент, незабавно отидете на лекар, за да ви се направят необходимите изследвания, за да се провери дали има бактериална инфекция."

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

leodario ( преди 8 години )
Здравейте,Това е да се информира обществеността г-н Лео Dario обикновено частен заем заемодателят е отворил финансовата възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. Ние даваме заеми при лихвен процент от 2% до физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем срокове и условия. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (leodarioloan***gmail.com)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Изобщо не е лъжа. Имам ужасен проблем с глезена си след като любимката ми, която е домашна котка, ми го перфорира. Тя мрази боси крака и понякога най-неочаквано ми се нахвърля. Пия антибиотик и се мажа с кортикостероидна паста. Боли, гнои и се подува от два дни. Ходих в спешен кабинет, защото снощи се подух и кракът ми стана бледо лилав. Ужасно е! Не подценявайте ситуацията. Острите котешки зъбки пробиват кръгли рани надълбоко.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
донка ( преди 10 години )
в момента съм нахапана,надраскана от дворна котка,която носих за кастрация.Ветер.доктор ми почисти раните на двете ръце,сложиха ми вакс.против тетанус,имам отоци на ръцете,болки,главоболие и отпадналост,ръцете ми са горещи,и ме болят- пия аналгин.и мястото на инжекцията се зачерви,и боли...Нормално ли е това?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 11 години )
Не смятам,че това трябва да се подмине с лека ръка ! Аз съм на 22 години и от 12 имам котарак(уличен хубавец)който от малък е страшно див.Вече стана на 12 години,но все още при "игра" си драска и хапе.Преди 3 седмици при поредната игра ме ухапа или по-точно "перфорира" ми възглавничката на дланта. Не обърнах никакво внимание на дупчицата,но на следващия ден раната започна да загноява.Личният ми лекар ме посъветва да отида да ми бият тетанус(въпреки,че животното е ваксинирано както следва)и ми предписа анабиотично кремче с което да мажа раната! След седмица(и повече) третиране с него забелязах,че не само,че раната не се оправя ами става и по-зле(нямах температура).Отидох при хирург-направиха ми изследвания на кръв,урина и ми взеха материал за микробиология.раната се оказа много силно инфектирана!Изрязаха и изчистиха всичко замърсено около раната(доста неприятна процедура !) превързаха ме и така няколко дни вече ходя на превръзка.Изследванията ми са перфектни,но днес сутринта,преди поредната превръзка,забелязах,че раната отново плюе гной.Сега ме третират с някаква "Антибактериална" марля,но не знам колко ефект ще има-дано да има защото цялата история не е забавна!. Мисълта ми е ,че колкото и да обичате своите домашни котки(както и аз обичам моята)-тяхното ухапване не е шега работа-взимайте мерки на време !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Ама че глупост. Сериозно, свършиха ли историите "На една приятелка леля й казала... " та се появи това!?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Tova e palna fantastika.Moata kotka me e hapala mnogo pati i mi nama ni6o.Jenata si e ydarila nakade rakata ili e imala skrita infekcia,koato e dala po kasno simptomi
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар