Сигурно се сещате за култовата сцена от първия филм „Сексът и градът”, където Саманта беше обсипала цялото си тяло със суши, докато чакаше Смит да се прибере. Това определено е една доста по-разчупена идея за „кулинарна изненада” от типичните – ягоди, сметана и шоколад. Независимо дали искате да последвате примера на Саманта или просто да се насладите на сушито, хубаво е да знаете някои основни, а също така и любопитни факти за най-известното японско ястие.
Суши в буквалния смисъл означава специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Оригиналното суши се приготвя от сурови морски продукти - риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци или хайвер. Тайната на този уникален специалитет се крие във вековната история на алхимията между ориза и оцета. Рулцата в един от видовете суши се правят с водораслите нори. В тях се завива ориз, в който пък са сложени риба или зеленчуци.
История на сушито започва още от югоизточна Азия или по-специално Китай и едва през VII-VIII век е пренесено в Япония. През ранния период на дългата си история суши не е било точно ястие, а технология да се съхранява риба, като се оставя да ферментира в ориз. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян.
По-късно по време на периода Муромачи, в Япония към ориза започнали да прибавят оризов оцет за по-добър вкус и за да съкрати времето на ферментация. През следващите векове в Осака се появило така нареченото оши-суши – ориз и риба пресовани в дървени калъпи. Ястието достигнало до Едо (днешно Токио) през 18 век и до началото на 19 век било преобразувано в Едо-мае суши, за което се използвала прясно уловена риба от залива Едо. По онова време този вид суши се смятал за евтина храна, достъпна за много хора. Но именно този вид суши станал стандартният, който днес е популярен в Япония и по целия свят.
Видове суши: Основната съставка във всички видове суши е суши оризът. Различните рецепти за суши варират между плънката, подправките и начинът на приготвяне. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по традиционен или съвременен начин, което може да доведе до много различен резултат. Ето и някои от най-познатите видове:
-Гункан маки (Gunkan maki) - Буквално в превод означава бойно рулце. Това е специален вид нигири суши, състоящ се сушеми и нори с пълнеж от различни морски дарове. Сред безбройните комбинации на гункан най-известни и предпочитани са тези с морски таралеж и различни видове хайвер.
-Маки суши (Maki-zushi) - В превод означава навито суши. Цилиндрично, оформено с помощта на бамбукова рогозка, наречена макису. Маки-суши обикновено е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или на осем части (кръгчета) и се сервира като една порция.
Снимка: dreamstime.com
-Нагири суши (Nagiri-zushi) - Суши, оформено на ръка. Това е най-типичната форма суши и най-разпространената по ресторанти. Представлява малки оризови "пръстчета", покрити с риба или друго. Има безброй комбинации на нигиги суши. Някой от тях са с риба-тон, скарида, змиорка, сепия или октопод.
-Сашими (Sashimi)- представлява сурова риба, сервирана на парчета. Често е нарязана по различни начини, за да се подчертае външния вид на рибата. Хира зукури е стандартно квадратно парче, по-тънкото се нарича Ито зукури, а най-малкото Каку зукури е тънко почти колкото хартия.
-Темаки (Temaki) - Oформено на ръка рулце под формата на конус. Фунийката, дълга около 10 см, е направена от лист нори и напълнена до средата с ориз за суши. Отгоре, в широката й част се нареждат плънките. Яде се с ръце, защото е прекалено голямо и неудобно за клечки. То трябва да се хапне бързо след като е направено, ако искате да се насладите на оптимален вкус и консистенция, тъй като нори листата сравнително бързо се овлажняват от пълнежа, което ги прави не толкова хрупкави и понякога даже трудни за консумация.
Как да изберем суши? Ако имате някакви колебания и не успявате да решите какъв вид суши ви се хапва, най-добре кажете „Омакасе”. В този случай готвачът ще избере поръчката вместо вас. Той знае кое е най-доброто за деня и с кое може да започнете. Друг вариант е да кажете „Окономи”, което означава да се избере суши в зависимост от личните ви предпочитания.
„Суши етикет”: Суши се яде с ръце или с клечки. В никакъв случай не трябва да го режете с нож или да го бодете с вилица – приема се като обида за готвача. Добре е да се започне с по-светлите и с по-умерен вкус хапки, и след това да се премине към по-тъмните и към тези с по-силно изразен вкус. Рибата се потапя леко в соев сос, но никога оризът, защото така рискувате да направите сушито твърде горчиво за ядене. Традиционно суши се сервира на дървени или лакирани подноси с геометрична форма. Те са предимно едноцветни или двуцветни.
Как да ядем суши? Както вече споменахме, правило е суши да се яде с клечки или само с ръце. Ако изберете първия начин, трябва да завъртите сушито настрани, после да го обърнете надолу със завъртане на китката и накрая да го потопите от страната на рибата.
Вторият вариант е да се насладите на сушито направо с пръсти. Хванете парчето от двете страни с палеца и средния пръст, като с помощта на показалеца го обърнете надолу, за да го потопите в соевия сос – както вече казахме от страната на рибата. Накрая поднесете парченцето към устата си и го поставете с рибата надолу.
Ако пък изпитвате затруднения и парчетата ви се струват твърде големи, за да ги изядете наведнъж, помолете готвача да ги нареже на две, когато ги сервира или пък да ги направи по-малки.
Най-скъпото суши в света се предлага в Манила. То струва почти 2000 щатски долара за пет парчета. Специалното при него е, че се поднася обвито в 24-каратови златни листи и се декорира с 20-каратови африкански диаманти. Това определено ще е истинско предизвикателство както за вкуса, така и за финансите.
Снимка: emirates247.com
Най-скъпият суши ресторант в света се нарича „Маса Суши” и се намира в Ню Йорк или още по-конкретно – Манхатън. Главният му готвач Маса Такаяма приготвя специално суши меню, наречено „Омакасе”, чиито продукти той самият подбира. Всъщност „Омасаке” е държало рекорда в периода 2007-2009 година за най-скъпото суши в света с цена между 300-600 щатски долара. Ако сте заинтригувани и решите, че искате да посетите „Маса Суши”, добре е да знаете, че трябва да направите резервация най-малко три седмици по-рано.