IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-нездравословните професии

13 януари 2013 06 03

Дали не практикувате някоя от тях?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не всички професии, които вредят на хората са свързани с опасни условия на труд. Има професии, които могат бавно, но сигурно да навредят, както на умственото, така и на физическото ви здраве дори да са в относително безопасна офис среда. Рискове за здравето носят и почти всички униформени професии, въпреки обратното схващане. Разбира се, най-важното нещо е работата да ви носи щастие дори да е свързана с нощен труд или стресова среда.

Все пак ето и кои са едни от най-вредните работни места:

1. Пожарникар/Полицай (но не катаджия)

И двете професии имат високи нива на наранявания, заболявания и смъртни случаи на работното място. Освен това, налагането за бърза реакция е много стресиращо. Работещите това трябва да бъдат в повишена бойна готовност по всяко време от работната си смяна. Много пожарникари умират от сърдечен пристъп, а не от изгаряне в спасителна акция, както може би си мислите. Хората, работещи тези професии се лишават системно от сън и имат лоши хранителни, което също застрашава тяхното здраве.

2. Чиновник „зад бюро" на пълен работен ден

Да седите на бюро по осем-девет часа на ден, си е доста вредно. Все повече доказателства сочат, че заседналият начин на живот на работещите в офиси е сред най-големите заплахи за дългосрочното здраве на човек.

Седенето по цял ден зад бюро се свързва с болки в ставите, със затлъстяване, стрес, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и по-кратък живот дори и сред хората, които спортуват редовно преди или след работа.

3. Строителен работник

Работещите с тежка строителна техника или машини също са с рискова професия. Сред тях има най-много случаи на сериозни наранявания при изпълнение на трудовите задачи, отколкото във всяка друга професия.

Тук влизат и хората, изграждащи пътни съоръжения, работници, събиращи боклука, дървосекачи, тези които се занимават с тежък селскостопански труд, работниците във фабрики, както и миньорите.

4. Адвокат

Адвокатите печелят добре, но имат по-високи нива на стрес и по-често изпадат в депресия в сравнение с хората от много други професии. Според едно американско проучване само 4 на всеки 10 адвоката има задоволителна кариера и се радва на щастлив и охолен живот, а за останалите това е една нещастна професия, в която има много негативизъм.

5. Лекар/медицинска сестра/санитар, които работят на смени

По ирония на съдбата, онези, които са натоварени да се грижат за нашето здраве, често не могат да направят същото за себе си. Медицинските лица, които работят на смени или в реанимацията са изправени пред различни рискове за здравето си, включително нарушения на съня, повишени стрес, повишен риск от диабет, наднормено тегло, сърдечни заболявания.

Снимка; Dreamstime

6. Сервитьори, продавачи на дребно

Като цяло това са нископлатени, неблагодарни и нерентабилни професии. Хората, които ги практикуват, са изложени на най-голям риск да останат без пенсионни и здравни осигуровки, защото изцяло зависят от работодателя, който не винаги е коректен спрямо подобен вид персонал.

Тук влизат и касиери, бармани, готвачи, сезонни работници в заведения и хотели. Тези професии също така носят физически стрес и също водят до депресивни състояния.

7. Шофьори на транспортни автомобили

Шофьорите на междуградски автобуси, на таксита, както и тези на товарни камиони, също и ватманите и машинистите имат най-висок процент на заболявания между всички професии, измерени през 2010 година от Бюрото за трудова статистика в САЩ.

Дългите часове зад волана, дишането на изгорели газове или яденето на нездравословна, бърза храна също помагат на тази статистика.

8. Професионален войник

Тази професия е най-стресираща за 2012 година, според сайта CareerCast.com. Тя включва екстремни физически изисквания, решения „на живот и смърт" и дълги периоди далеч от семейството. Макар професионалните войници да взимат добри заплати, те водят нездравословен начин на живот и се сблъскват със смъртта очи в очи, което се отразява негативно на психиката им.

Освен това войниците често са подложени на тормоз и строга дисциплина от своите висшестоящи.

Войниците също са склонни към пост-травматично стресово разстройство и други психически проблеми, които водят до самоубийства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

tugi ( преди 11 години )
СЬЩО ТАКА, КАТО БРЕДНА,(нездравословна)Е И ПРОФЕСИТА СВЬРЗАНА С ЙОНИЗИРАЩИ ЛЬЧЕНИЯ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар