Джесика Корадини живее във Верона заедно с приятеля си. В нормалния живот тя работи в хлебопекарна, но сега няма тази възможност. Италия е една от най-засегнатите държави от коронавируса в Европа и жителите там нямат право да излизат без декларация, която да описва какво е естеството на разходката им.
Корадини и приятелят й са под ключ вече почти месец и излизат навън само за покупки и за да занесат храна на болните му родители. Тя споделя пред CNN, че в тази ситуация единственото, което я спасява е печенето на хляб. Превърнала го е в хоби и признава, че по този начин успява да се откъсне за малко от реалността.
Италианката се намира в добра компания. Голяма част от световното население е поставено в социална изолация и доста от хората се обръщат към готвенето. В социалните мрежи се появиха различни „състезания“ за най-добро ястие, а това, което се прави най-често, е хляб.
Джесика пече всеки ден основно, за да пребори скуката от изолацията, но по същото време създава и общност от хлебопекари в Instagram. Там всички желаещи споделят рецептите си за домашен хляб и дават съвети как той да стане по-вкусен.
„Печенето на хляб е терапевтично за мен. Караме да се чувствам жива и да бъда свързана със себе си“, казва Кордини пред CNN. Тя добавя, че сега е най-важно да си останем вкъщи, но в същото време да не позволяваме на изолацията да ни повлияе негативно. Според нея, приготвянето на хляб е доста успокояващо, защото изисква доста време. „Това е различно от забързания начин на живот, който водим“.
Печенето на хляб може да подобри психичното ви състояние
Според експерти, новото хоби на голяма част от световното население е много полезно за психичното им здраве. Те добавят, че печенето доставя удоволствие на ума и придава чувство на завършеност и успех. Това е от изключително значение във времена като днешното, когато не знаеш какво ще се случи на следващия ден.
Допълнително, приготвянето на хляб дава възможност на човек да се фокусира върху нещо, да го контролира и да се наслади на крайния резултат. Това помага за намаляване на безпокойството, което се поражда от действащата пандемия.
Психологът Майкъл Коцет казва, че конкретни части от печенето преподават уроци, приложими в ежедневието ни и дори могат да доведат до състояние на съзнателност. „Омесването, изчакването на тестото да втаса, наблюдаването и контролирането на печенето ни дават време за размисъл“, споделя той пред CNN.
Тези стъпки изискват търпение и прецизност и могат да ни помогнат да усъвършенстваме концентрацията си. Едно проучване, направено от учени в университета в Единбург, подкрепя думите на Коцет.
Според резултатите, печенето на хляб помага на хората да придобият усещане за цел, да структурират дните си и да повишат мотивацията. Получаването на позитивни коментари за хляба, както и подобряването с всеки изминал опит, още повече вдигат самочувствието на готвача.
„Затова тук социалните мрежи играят положителна роля. Хвалбите от непознати могат да вдъхнат позитивизъм дори и в най-мрачните ни дни“, казва Елизабет Маккай.
Как да започнем печенето?
Ако искате да пробвате терапевтичните свойства на печенето, Коцет съветва да започнете с рецепта, която ви е позната до болка. След това може да се присъедините към социални групи за готвене, в които да споделяте своите постижения. По време на карантината се създаде хаштагът #quarantinebaking, който може да използвате под вашите снимки.
Ако в магазина до вас липсва мая, може да опитате рецепта без нейно участие. Ирландският соден хляб е чудесен избор и е много вкусен.
Ето и рецептата:
Продукти:
4 ч.ч. брашно 1 1/2 ч.л сода бикарбонат 1 ч.л. сол 2 ч.ч. кисело мляко
Приготвяне:
След като пресеете брашното със солта и содата, сипете в него киселото мляко и намачкайте сместа с вилица докато не получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и бързо го доомесете с малко брашно, за да го съберете на топка.
Сложете го в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете няколко разреза отгоре. В предварително загрята фурна на 200 градуса го изпечете за около 40 минути. След това изчакайте да се охлади преди да го разрежете.