IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банани – 4 доказани ползи от приема им

25 ноември 2020 08 30

Те могат да подобрят здравословното ви състояние заради съдържанието на калий

Снимка: Pexels

Бананите отдавна са задължителна храна за децата. Ако някога сте обръщали внимание на американските филми, ще си спомните, че във всяка една ученическа кутия за обяд се съдържа по един от тези жълти плодове. И това се случва не само защото те са лесно преносима храна. Те са изключително хранителни и полезни за сърцето, кръвната захар и храносмилането.

Бананите притежават различен цвят като узреят – най-често са жълти, но могат да бъдат червени и розови в зависимост от вида и сорта. От кулинарна гледна точка, те биват десертни и за готвене. Плодът е ценен източник на витамин В6, разтворими фибри и съдържа умерени количества от витамин С, магнезий и калий. Един среден банан осигурява 110 калории и нула мазнини. Въглехидратите в него са 28 грама, а захарите – 15 грама.

банани Pixabay

Снимка: Pixabay

„Бананите са добре известни със своето съдържание на калий, но има и други витамини и минерали, които също заслужават внимание. Те осигуряват значителен процент на В6 и фибри, които играят жизненоважна роля във важни функции на тялото като намаляване на холестерола и балансиране на настроенията“, казва консултантът по хранене Лиза Ричардс пред Insider.

Всъщност само един банан може да ви осигури 9% от препоръчителния дневен прием на калий и 8% магнезий. Що се отнася до витамин С, едва ли смятате жълтия плод като добър източник, но истината е, че той доставя 11% от препоръчителната ви дневна доза.

Ето още полезни ефекти от бананите

1. Регулират кръвната захар

Идеята, че хората с преддиабетно състояние или диабет трябва да избягват сладки плодове, е мит, стига да се придържате към рамките на нужните ви нива на въглехидрати. Това се равнява на около половината от един обикновен банан.

Всъщност бананите, които съдържат пектин и устойчиво нишесте могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Лиза Ричардс казва, че тези разтворими фибри действат заедно като увеличават усещането за ситост, предотвратяват преяждането и забавят скоростта на храносмилането.

банани Pixabay

Снимка: Pixabay

В допълнение, гликемичният индекс на бананите е 30 до 60, в зависимост от това колко са узрели. Гликемичният индекс измерва хранителните въглехидрати, които променят кръвната захар по скалата от 0 до 100. „Колкото по-нисък е този индекс, толкова по-малко вероятно е храната да предизвика бърз скок“, казва Ричардс. За постигане на такъв ефект, яжте плодове със зелен цвят.

Диетологът Моника Аусландър Морено препоръчва бананите да се комбинират с яйца, кисело мляко или фъстъчено масло.

2. Полезни за сърцето

Калият е двойно щастие. Докато повечето хора го смятат за минерал, той функционира и като електролит и по този начин регулира мускулната контракция. „Тъй като сърцето е мускул, неговото здраве и калият са тясно свързани“, казва Морено пред Insider. Калият също така може да помогне за балансиране нивата на натрий. Твърде малко калий и твърде много натрий повишава кръвното налягане и увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Изследване от 2017 година установява, че калиевите добавки намаляват кръвното налягане при хора с хипертония или високо кръвно. Поради изследванията върху минерала, здравните власти в Америка казват, че диетите, съдържащи храни с високо съдържание на калий, могат да намалят риска от високо кръвно налягане и инсулт. Същият този анализ отбелязва, че бананите са особено богати на калий.

3. Помагат за отслабването

Морено казва, че бананът е заклеймен от диетолози и от хората, подлагащи се на определени хранителни режими за отслабване. Причината е високото съдържание на въглехидрати, което обществото веднага свързва с напълняване.

Всъщност плодовете могат да ви помогнат да се почувствате по-сити и пълни с енергия. Комбинацията от пектин и устойчиво нишесте забавя храносмилането, което ви кара да ядете по-малко и да приемате по-малко калории. Зелените банани са по-добрият вариант тук, тъй като с узряването си плодът губи пектин. Освен това, колкото по-зелен е бананът, толкова по-устойчиво е нишестето.

овесени ядки, банан,

Снимка: Pixabay

Когато ги включите в балансирана диета, въглехидратите ви помагат да произвеждате повече серотонин, който помага да регулирате метаболизма и нивата на енергия. Имайте предвид обаче, че зелените банани имат по-високо съдържание на фибри и могат да причинят подуване на корема.

4. Полезни за храносмилателната система

Що се отнася до здравето на червата, бананите едновременно дават и вземат. Зелените или по-зелените банани могат да причинят запек, което забавя храносмилателния процес в организма. Узрелите плодове обаче могат да ви помогнат, ако изпитвате подобни проблеми. По-малкото съдържание на нишесте и повечето фибри раздвижват храносмилателната система.

Бананите съдържат и неразтворими фибри. Те се абсорбират и помагат в обработването на хранителните вещества, докато разтворимите създават мека среда, чрез която да изчистят токсините от храносмилателната система.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари