Бананът е един от плодовете, който може да намерим по пазарите през всеки един сезон. Заради своя страхотен вкус, той е любим както на деца, така и на възрастни. Сигурно сте имали дни, в които сте си похапвали повече от него за закуска или между храненията. Но колко банана на ден е полезно да се консумират? Учени дават отговор на този въпрос.
Едно от най-големите предимства на сладкия плод е, че ни зарежда с енергия. Ето защо се използва толкова често от спортисти и хора на различни диетични режими. Според изследване, проведено от консултанти по хранене през 2017 г., три банана на ден са ни достатъчни, за да имаме сила за една 90-минутна тренировка.
Плодът съдържа флавоноиди и полифеноли като зеаксантин, лутеин, алфа и бета каротини. Те се смятат за антиоксиданти и пречистват от токсини. Освен това в него има голямо количество витамин С и такива от групата на В, калий, калций, желязо, магнезий и други.
Кои са ползите за здравето от консумацията на банани?
Британски и италиански изследователи са установили, че похапването на до три банана на ден предотвратява сърдечносъдови проблеми. Те препоръчват да се яде по един за закуска, обяд и вечеря. Това осигурява на организма достатъчно калий, който намалява риска от образуването на кръвен съсирек в мозъка.
Учените са анализирали данните от 11 различни проучвания и обединили резултатите им в един доклад. Според тях 3 банана носят на организма около 1 600 мг калий. Това намалява с една пета риска от инсулт.
Калият в бананите има и друго предимство – спомага за увеличаване на костната маса. Минералът забавя намаляването на костната плътност, което се получава най-вече при хората, консумиращи по-солени храни.
Хората, страдащи от депресия, могат да консумират банани, за да подобрят своето състояние. В плодовете се съдържа веществото триптофан, който „отпуска“ нервната система и подобрява настроението. Освен това те се препоръчват по време на цикъл – заради голямото количество витамин B6, който регулира нивата на кръвната захар, намалява напрежението и прави жените малко „по-благоразположени“.
Друга голяма полза, която носят бананите за здравето, се дължи на високото съдържание на желязо в тях. Минералът стимулира производството на хемоглобин в кръвта и трябва да се приема от хора, които имат анемия. Също така в тропическия плод има и много фибри. Те стимулират работата на червата и не е нужно да приемате лаксативни средства, за да се справите с досадния запек.
Може би не знаете, но яденето на банани е много удачно при махмурлук. За целта може да си направите смути с банан и мед, който ще успокои стомаха ви и ще регулира нивото на кръвната захар.
Четете още:
Плодове – по кое време да ги ядем?
Яжте дюли, за да подсилите организма през есента
Коментари