IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че имате дефицит на витамин B12

14 януари 2021 10 30

Един от признаците е намаленото усещане за вкус!

Istock

Възможно е да се опитвате да се храните правилно, за да си набавяте всички витамини и минерали от ястията си. Но недостигът на витамини може да се прояви като физически симптоми, въпреки усилията ви да се храните балансирано и разнообразно с пресни и полезни продукти.

За разлика от витамин D, който може да се произвежда от нашия организъм, B12 се набавя само от външни източници в тялото. B12 е основно хранително вещество, което тялото ни използва, за да произвежда червени кръвни клетки, ДНК и нерви.

В12 и вегани

За разлика от много други витамини, B12 не се среща често в растенията. В резултат на това строгите вегани или вегетарианците са най-податливи на дефицит на B12. Едно от решенията е да се използват продукти, обогатени с B12, като соево мляко или мляко от някакъв вид ядки.

Микроорганизми като бактерии и гъбички могат да произведат B12. Тъй като бактериите могат да бъдат открити в почвата, храните, които идват от почвата, могат да имат малки нива на този витамин. Ако обаче миете прекалено старателно зеленчуците си, може да премахнете тази добра бактерия.

Храните, естествено съдържащи малки количества B12, са гъбите и ферментиралите храни. Някои видове водорасли също съдържат B12. Хранителните дрожди също могат да са източник на B12. Вегетарианците, които приемат млечни продукти, трябва да ядат повече яйца и кисело мляко.

Трябва ли да пиете добавки с витамин B12?

Добавките B12 се предлагат под формата на течност или капсули. Може да видите продукта, наречен кобаламин. Ако избягвате месото, яйцата и млечните продукти, може да имате нужда от добавки B12.

Хората, които са изложени на риск от дефицит на B12 са възрастните хора, тези с ХИВ, хора с определени храносмилателни разстройства, като болестта на Крон, защото те трудно усвояват хранителните вещества.

Бременните и кърмещите жени имат по-висока дневна нужда от B12.

Вашата диета трябва да ви дава достатъчно B12, за да избегнете здравословни проблеми, а ако се съмнявате, че можете да имате този дефицит, можете да си направите кръвен тест, за да проверите нивата си на този витамин.

Защо B12 е толкова важен?

Всъщност дневната нужда от В12 е най-ниската от всички витамини от група В. Повечето възрастни се нуждаят само от 2,4 микрограма на ден. Но това е важно за много телесни функции. Недостигът на B12 може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Екстремният дефицит на B12 може да допринесе за сърдечносъдови заболявания, анемия, инсулт, загуба на памет, инконтиненция, параноя, депресия и други сериозни здравословни проблеми. Познавайки признаците на дефицит на B12, можете да предприемете действия за преодоляване на всички отрицателни ефекти върху здравето си.

Ето и 7 знака, че може би страдате от дефицит на В12

1. Умора

B12 е важен за аеробната енергия в тялото. Без достатъчно количества от този витамин телата ни не получават необходимия ни кислород и енергия. Замайването също е знак, че не получавате достатъчно B12.

2. Изтръпване на ръцете

Честата загуба на усет в ръцете и краката или т. нар. изтръпване или иглички в крайниците, също може да е признак за дефицит на B12. Консултирайте се с вашия лекар, за да установите причината.

3. Болки в ставите

Силната болка в ставите, която не се дължи на нараняване или хронично възпаление, като артрит, може да бъде причина за тревога. Също така, по-бавни рефлекси са наблюдавани при пациенти с дефицит на В12.

4. Сърцебиене или учестено дишане

Задух, сърцебиене и учестен пулс са свързани с дефицит на В12.

5. Обща слабост

Мускулната слабост и проблемите с баланса на тялото, като често залитане, могат да показват дефицит на този витамин.

6. Жълтеница

Жълтеницата представлява пожълтяване на кожата или на бялото на очите и може да показва няколко сериозни медицински проблема. Един от тях е дефицит на B12.

7. Чувствителен език

Някои пациенти с дефицит на В12 изпитват често възпаление на езика (афти). Други признаци, свързани с устата, също включват и намаленото усещане за вкус, което напоследък се свързва и с вирусната инфекция COVID 19.



Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари