IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че имате непоносимост към глутен

4 януари 2021 08 40

Често хората изпитват храносмилателни проблеми от приема на глутен

7 знака, че имате непоносимост към глутен

Глутеновата непоносимост е състояние, което кара човек да реагира след поглъщане на глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Симптомите варират в широки граници и могат да включват стомашно-чревни проблеми, болки в ставите, умора и депресия.

Пшеницата е зърно, от което се приготвят хляба, зърнените храни и тестените изделия. Ечемикът е друг богат сорт зърнени култури, който често се използва за пивоварство. Ръжта е последният вид зърно, което съдържа глутен. Тя най-често се среща в зърнени култури, бира и хляб. Консумирането на тези видове храни и напитки често е начинът, по който човек открива тяхната непоносимост към глутен.

Целиакия е сериозен вид непоносимост към глутен. Класифицирана като автоимунно разстройство, целиакията причинява увреждане на тънките черва. Когато болните от болестта консумират глутен, това предизвиква анормален имунен отговор, който директно атакува червата. В крайна сметка увреждането, причинено на червата, значително намалява способността на организма да усвоява правилно хранителните вещества. Ако не се лекува правилно, целиакията може да доведе до дългосрочни здравословни усложнения. Смята се, че 1 на 100 души страдат от болестта.

Хората, които са чувствителни към глутен, често откриват, че симптомите им изчезват, след като глутенът е елиминиран от менюто им.

Ето и 7 знака за непоносимост към глутен:

1. Мозъчна „мъгла“

Един от най-изненадващите симптоми на непоносимост към глутен е т. нар. мозъчна мъгла (замъглено съзнание) или намалени когнитивни функции (човек става разсеян, раздразнителен, забравя повече). Тя може да бъде един от най-загадъчните симптоми, просто поради факта, че могат да я причинят редица неща. Това обаче е често цитиран симптом на хора, страдащи от непоносимост към глутена.

2. Неочаквано наддаване на тегло

Внезапното, необяснимо наддаване на тегло е объркващо за много хора с непоносимост към глутен. По принцип наддаването на тегло от непоносимост към глутен се дължи на две неща: малабсорбция и пропускливост на червата и системно възпаление.

3. Абнормална имунна функция

Когато човек е чувствителен към глутена IgA антителата му имат противодействащ ефект върху имунната система. Открити предимно в стомашно-чревния тракт и слюнката, IgA антителата са основната защита на организма срещу настинки, грип и други заболявания. Очевидно е, че когато същите тези антитела противодействат на имунната ни система, има много по-голяма вероятност да се заразим с такива заболявания.

4. Зъбни проблеми

В проучване, публикувано в BMS Gastroenterology, е открита връзка между чувствителността към глутен и афтозния стоматит – състояние, често свързано с повтарящи се язви в устата и афти. Освен това, поради малабсорбцията, чувствителните към глутен индивиди често имат много ниски нива на калций – много важно вещество за здравите зъби.

5. Главоболие и/или мигрена

Мигрената често е мъчително-болезнено главоболие, което дори може да бъде изтощително. Странно е, че мигрената е много по-често състояние при хора с непоносимост към глутен, отколкото сред общата популация. В едно проучване на чувствителна към глутен група 56 процента са имали хронично главоболие или мигрена.

6. Проблеми с кожата

Малабсорбционните ефекти на непоносимостта към глутен засягат редица различни области на тялото, включително най-големия ни орган. Глутенът е свързан с акне, псориазис, екзема и дерматит херпетиформис (DH). Кожните симптоми, произтичащи от непоносимост към глутен, често включват парене, зачервяване, обриви, сърбеж и дори образуване на мехури.

7. Болки в ставите и мускулите

Възпалителните ефекти, стимулирани от непоносимостта към глутен, са основната причина за болки в ставите и мускулите. Според WebMD: „Болката в ставите и възпалението са често срещани симптоми на чувствителност към глутен.“ И изследванията показват връзки между двете заболявания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари