IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно хранене: 3 правила, следвани от професионални атлети

15 февруари 2021 10 30

Те не се чувстват гузни, че си позволяват вредни храни

Снимка: Pexels

Д-р Майк Молой е диетолог, който е работил с професионални спортисти, включително исландската щангистка и спортистка по CrossFit Сара Зигмундсдотир, най-здравия мъж в Обединеното кралство Зак Джордж, бразилският вратар Алин Рей, световният шампион по джудо Ан Чангрим, четвъртата най-здрава жена на света Хейли Адамс и още.

От щангистите до прохождащите сърфисти, Молой е помогнал на широг кръг професионални спортисти да подобрят храненето си, за да могат да се представят по най-добрия начин в състезанията, но също така и да водят по-здравословен живот. Много от принципите, прилагани при спортистите могат да ни служат като вдъхновение да развием по-здравословни хранителни навици.

Ето какво съветва д-р Майк Малой

1. Следвайте основни принципи

Много хора предполагат, че елитните спортисти консумират всякакви добавки и спазват специфични правила за хранене, но това обикновено не е така. В по-голямата си част те са фокусирани върху това да следват основни принципи – да имат висококачествена балансирана диета, да консумират достатъчно протеини и да останат хидратирани.

Според д-р Молой, е погрешно схващането, че всички професионални спортисти имат лични готвачи. Голяма част от тях си готвят сами и следват график, издаден им от диетолози или професионални треньори. Някои от основните правила, които трябва да се спазват, са свеждането до минимум на преработените храни, пиенето на много вода и качествен сън.

„Сънят и хидратацията може да изглеждат маловажни за храненето, но те са изключително ценни за стимулиране на добро хранително поведение“, казва Малой пред Insider.

2. Заредете се с енергия

Разликата между спортистите и обикновения човек е, че прехраната на първите зависи от физическите им показатели. Въпреки че това може да е добър мотиватор да се храним добре, всички ние можем да подходим към диетите си по този начин. Спортистите са фокусирани върху храненето, а не върху естетиката.

„Те не седят вкъщи, мислейки си как да бъдат по-слаби. Те са фокусирани върху подхранването на живота си, който се движи от резултатите им“, казва Малой. И това мислене е критичен компонент за доброто хранене. Според Майк, той не се основава на ограничения, а е насочен към крайните резултати. По-скоро мисленето е не как да се яде по-малко, а как да се яде точното количество, за да се захрани човек с енергия за целия ден.

Правилното хранене помага на тялото да бъде готово за всякаква физическа активност, която може да се случи през деня. Независимо дали ще тичате, за да хванете автобуса до работа, или ще тренирате един час в залата, организмът трябва да бъде подхранен добре, за да има енергия, която да изразходи.

3. Не става въпрос за съвършенство, а за прогрес

В зависимост от спортиста и състезанието, Молой може да накара клиента си да се съсредоточи върху определени храни няколко седмици преди събитието. През останалото време обаче няма ястия, които да са изключени от менюто. Това означава, че спортистите също си позволяват сладолед или пица. Най-важното е, че те не се чувстват виновни от това и не изпадат в депресия от едно вредно хранене.

„Не става въпрос за това никога да не ядете бургер или шоколад. Просто ги включете в диетата си в умерено количество“, казва Молой пред Insider. Той допълва, че не става въпроса за перфектна фигура, а за здрав организъм. Няколко месеца преди началото на състезателния сезон, Молой и клиентите му заменят сладоледа с бял ориз или овес.

Подходът, възприет от Молой и тези спортисти, е създаването на дългосрочни планове, които са подходящи за всеки от тях. „Ако те могат да хапват пица и все още да се представят добре и да тренират пълноценно, то това важи и за обикновения човек“, казва експертът. Допълва, че не става въпрос за съвършенство, а за прогрес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари