IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режимът 17/20 – тайната на звездите за перфектна фигура

3 февруари 2021 14 30

Треньорът Магнус Лигдбак е работил с известни имена от Холивуд

Снимка: БГНЕС

Магнус Лидгбак е персонален треньор и диетолог, който е отговорен за физиката на някои от най-известните имена в Холивуд.

Шведът е тренирал Алисия Викандер за ролята ѝ в Tomb Raider, Гал Гадот за Wonder Woman и Бен Афлек за Justice League. Освен това той е работил с Александър Скарсгард, Кейти Пери и Хари Стайлс. Освен че ги подлага на строги тренировки, Лидгбак им предписва и балансирана диета, която да бъде в тон с упражненията.

Треньорът използва метода 17/20, който не включва следене на калории, няма забранени храни и екстремни ограничения.

На всеки 4 дни всичко е позволено

Философията на Лидгбак казва, че 17 от 20 ястия трябва да бъдат здравословни, като останалите три са по желание на клиента.

В здравословния период треньорът изисква да се приема голяма доза протеин, зеленчуци, здравословни мазнини и бавноразграждащи се въглехидрати. Последната група се състои от въглехидрати като ядки, ориз, пълнозърнест хляб и картофи.

Що се отнася до останалите три ястия, те могат да бъдат каквито си поискате. „Това означава, че може да ядете паста, да излезете с приятели и да се насладите на някой десерт или да си поръчате чаша вино“, споделя Лидгбак пред Insider. Той работи с четиридневен график, в който се съдържат пет ястия на ден.

Не се мерят калории

Когато работи с актьори, които влизат във форма за големи филмови роли, Лидгбак използва калории и макроси (протеини, въглехидрати и мазнини), но не смята, че броенето на калории е необходимо за всички.

За тези, които искат да следят какво ядат, той препоръчва да се съсредоточат върху макросите, като се стремят между 30% и 40% от общия прием на храна да бъде протеин, а останалите да са смес от въглехидрати и мазнини. Но Лидгбак смята, че по-лесният подход да държите размера на порцията си под контрол, е като използвате ръцете си като ориентир.

„За обяд и вечеря слагам шепа протеин, шепа мазнини или въглехидрати, или комбинация от двете, както и две шепи зеленчуци“, казва той пред Insider. Това не е универсален подход, а отправна точка и можете да се коригирате въз основа на целите си – загуба на мазнини или натрупване на мускулна маса, както и в зависимост от типа тяло и ниво на активност.

Методът е насочен към баланса и щастието

Докато някои треньори на знаменитости казват на хората да намалят драстично калориите и да се откажат от всичките си любими храни, Лидгбак използва по-устойчив подход. „Има толкова много диети и толкова много фалшива информация, че хората всъщност не знаят какво да правят“, казва той. Според него, повечето от нас се опитват да достигнат до крайния резултат твърде бързо и именно там им е грешката.

Лидгбак съветва да се обръща повече внимание на щастието и баланса, а не на ограниченията и мъчителните тренировки. Затова разработва системата 17/20, която вече използва от две десетилетия. „Обичам храната, обичам хубавата чаша вино и мисля, че трябва да се наслаждаваме на всичко“, казва той. Допълва, че не вярва в строгото ограничение и забраните.

„Мразя, когато някой има гузна съвест, след като си е позволил нещо вкусно“, казва треньорът пред Insider. Той се опитва да промени мисленето на клиентите си и да ги накара да се отърват от това чувство на вина.

Всичко зависи от вас

Какво би казал Лидгбак, ако някой си позволи не три, а четири дни на угощение?

„Не бих се винил за миналото, а по-скоро ще се фокусирам върху останалите 16 ястия, в които да ям това, което трябва“, отговаря той. Не трябва да сте гузни, а просто да продължите напред с режима. На всеки се случва да попадне в цикъл, където му се събират рождени дни или празненства, на които да си позволи повече от необходимото.

„Системата не е създадена, за да ви наказва. Тя е там, за да ви осигури структура, без да ви принуждава да ядете определени храни или да се отказвате от други“, казва Лидгбак.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари