IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическа vs ръчна четка за зъби: Коя е по-добра?

16 февруари 2021 16 30

Зъболекарите дават отговор на този вечен въпрос

Снимка: iStock

Миенето на зъбите е крайъгълен камък за здравето им. Това е най-ефективният начин за премахване на зъбната плака, като предотвратява кариес, гингивит и по-сериозни заболявания на венците. Но каква четка трябва да използваме, за да сме сигурни, че се грижим правилно за зъбите си?

Според Сали Крам – пародонтолог и говорител на Американската стоматологична асоциация, някои видове електрически четки за зъби са по-добри в отстраняването на плаката в сравнение с ръчните четки. Пациентите обаче трябва задължително да говорят със своя зъболекар, за да разберат коя точно четка отговаря на техните индивидуални нужди.

Научете плюсовете и минусите на ръчните и електрическите четки за зъби, както и какво да търсите, когато решите коя от тях е най-подходяща за вашата рутина.

Ръчна четка за зъби

Ръчните четки за зъби обикновено са по-евтини от техните електрически аналози, но проучванията показват, че те не са толкова ефективни при намаляване на плаката и срещу гингивита. Ако все пак искате да използвате такава четка, Крам казва да потърсите вариант с малка, компактна глава, която да достига до задните ви зъби.

зъби

Снимка: iStock

„Винаги търсете четка с меки влакна, не с твърди“, казва Крам пред Insider. Миенето с твърда четка може да увреди венците ви, защото може да премахне тъкани по тях. Това може да доведе до прекалена чувствителност по зъбите и рецесия на венците.

Плюсове и минуси на ръчната четка за зъби

Плюсове

Ръчната четка е леснопреносима и можете да я вземете със себе си дори в офиса. Тя е по-евтина от електрическите и може да се закупи както в супермаркети, така и от аптеки. Друг плюс е, че ръчните четки за зъби са широко разпространени и има огромен избор от цвят, вид и форма. За разлика от електрическите, този вид четки не трябва да се зареждат и няма да спрат да работят по средата на миенето.

Минуси

Ръчните четки за зъби много лесно пропускат да почистят труднодостъпни места. Според професора по дентална медицина Дейвид Лидер, трябва да изберем компактна четка, с която да се уверим, че достигаме до всички части на устата си. Ако я използваме правилно, тя може да се превърне в толкова ефективна, колкото е и електрическата. За да завършим рутината си, задължително трябва да изчистим зъбите си с конец.

зъби

Снимка: iStock

Преглед от 2014 година установява, че ръчната четка за зъби е по-малко ефективна при премахване на плаката и предотвратяване възпаление на венците както в дългосрочен, така и в краткосрочен план. Освен това, този вид четки създават излишни пластмасови отпадъци. Експертите казват, че четките за зъби трябва да се сменят на всеки три месеца или когато влакната започват да се износват. Именно това генерира пластмасови отпадъци.

Стоматолозите казват, че хората с увреждания или възрастните хора може да имат затруднения да мият правилно зъбите си с ръчна четка.

Електрическа четка

Има разнообразие от електрически четки за зъби. Три популярни вида от тях включват:

♦ Трептящи въртящи се глави, които едновременно се въртят и движат напред-назад.

♦ Sonic глави, които вибрират напред-назад изключително бързо.

♦ Ултразвукови четки, които вибрират с честота на границата на човешкия слух, откъдето произлиза и тяхното име.

Крам препоръчва ултразвукова четка за зъби. Според нея, тогава влакната влизат по-навътре между зъбите ви, в онези тесни пространства по-надолу към челюстта и успяват да преминат покрай тъканта на венците, която обгражда зъбите.

Плюсове и минуси на електрическата четка

Проучванията показват, че електрическите четки за зъби може да имат предимство пред ръчните им аналози. И все пак е важно да се изредят плюсовете и минусите преди да обсъдите покупка на такъв продукт.

Плюсове

Електрическите четки се считат като по-ефективни за премахване на плаката и гингивита. За период от 11 години, голямо проучване в Германия установява, че хората, които използват електрически четки за зъби имат по-добро цялостно здраве на устната кухина, включително по-малко заболявания на венците и загуба на зъби.

В преглед от 2014 г. анализ на 56 проучвания показва, че електрическите четки за зъби са по-ефективни при премахване на плаката и предотвратяване на възпаление на венците в дългосрочен и краткосрочен план в сравнение с ръчните четки за зъби. Изследователите установиха 11% намаляване на плаката в краткосрочен план и 21% намаляване в дългосрочен план.

четка за

Снимка: iStock

Според експерти, електрическите четки са по-добри за здравето на венците при хора с брекети. Освен това, при тези пациенти се наблюдава по-малко възпаление и по-малко кървене. Проучване от 2013 година пък установява, че тези четки са по-ефективни за премахване на плаката при деца на възраст от 8 до 17 години.

Освен за деца, електрическите четки са по-добри и за възрастните хора, тъй като се държат по-лесно, а вибрациите ги улесняват при използването. Те са особено полезни при пациенти, които страдат от артрит, тъй като няма нужда от енергични движения на ръката. Дейвид Лидер казва, че електрическите четки са по-полезни и за хора с кожни заболявания. Той препоръчва този продукт на хора със склеродермия, която причинява стегната кожа около устата.

Минуси

Електрическата четка за зъби ще ви струва много повече от ръчната. Ще трябва да подменяте главата няколко пъти годишно, което допълва разходите. Този продукт е значително по-шумен от ръчния му аналог, което може да бъде доста досадно за хората, с които живеете. Ако използвате твърде силно електрическата си четка, може да си причините ожулвания по устните тъкани.

Резултатът

Електрическите четки за зъби са доказано по-ефективни от ръчните, тъй като успяват да стигнат и до най-задните зъби. Освен това, те са оборудвани с таймер, който ви сигнализира колко време трябва да се фокусирате върху дадена област и кога трябва да преместите четката. Въртящите се глави премахват всеки остатък от храна, който може да се е заклещил между зъбите.

четка за

Снимка: iStock

От друга страна, електрическите четки за зъби са доста по-скъпи от ръчните. При тях трябва и да внимавате за зареждането на батерията или рискувате четката да спре да работи по средата на миенето. Експертите казват, че ако изберете правилната ръчна четка и се миете правилно, то тя може да ви върши същата работа като електрическата.

Все пак, каквото и да решите, трябва да го обсъдите с вашия стоматолог, за да прецените коя точно четка отговаря на вашите нужди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари