IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорт в студа – как да останете във форма?

3 ноември 2022 12 30

Отговор на този въпрос дава известен инструктор

IStockphoto

IStockphoto

Спорт в студа е предизвикателство за много от нас. Циганското лято постепенно си отива и скоро температурите значително ще се променят. А с по-ниските градуси пада и мотивацията на някои за тренировки. В тази връзка Джен Уидърстром, треньор на доста знаменитости, разкри как да останем във форма в края на есента и през зимата.

Според специалиста, спортът не бива да спира заради рязкото застудяване. Просто човек трябва да се приспособи към промените. Уидърсторм е на мнение, че можем да направим мрачните сезони продуктивни, като проучим подходящи за студеното време възможности за упражнения.

Джен предлага тренировки, които могат да се правят на закрито, като пилатес на постелка, сесии за разтягане/мобилност и силови тренировки. Тези форми на спорт са идеални за повече движение, изграждане и поддържане на мускулатура, което помага за изгаряне на мазнини по естествен път. И най-голямото им предимство е, че са ефикасни за запазване на форма в студеното време.

Разходка в студа

Не е нужно да практикувате някакъв сложен спорт. Дори и една разходка при по-ниски температури е достатъчна, за да събуди тялото за повече активност, казва Уидърсторм. Тя е категорична, че загубата на тегло при тези условия също е възможна.

„Когато сме изложени на ниски температури, това помага за превръщането на бялата мастна тъкан, която носим предимно в краката и средните части, в кафява мазнина“, казва тя. И добавя, че това осигурява допълнително изгаряне на калории, тъй като помага на тялото да запази топлината си.

Във форма на 54 – тайните на Даниел Крейг

Във форма през есента: Менюто на Ванеса Хъджинс

Във форма през есента: 8 начина да стопите мазнините около корема

Спорт у дома или в залата?

Инструкторът отбелязва, че не е нужно да ходите във фитнеса и да давате луди пари за месечна карта. Все пак, по-важна е мотивацията. Ако навън е твърде студено, не се отказвайте от спортуване. Вземете постелката, разгънете я и започвайте да тренирате у дома. Там е и много по-топло и приятно.

За да направите упражненията си по-забавни, може да ползвате насоките на треньор, гледайки видео в интернет. Или да поканите партньор, с когото ще бъдете по-вдъхновени.

От друга страна груповите тренировки също ще ви нахъсат да спортувате. Присъединявайки се към хора с различни амбиции, вие ще взимате пример от тях и ще се нахъсате повече, нищо че е по-студено.

Ако работите до късно и не можете да ходите на канго джъмпс или йога, запишете се онлайн. Много школи предлагат такъв абонамент и независимо, че не сте в залата, може да се упражнявате заедно с хората там, като ги наблюдавате на телевизора или компютъра.

Не спирайте да се движите

„Въпреки че може да не се чувствате толкова комфортно, колкото през пролетта и лятото, важно е да тренирате последователно през есенните и зимните месеци. Спортът и движението по време на него е наистина лосион за вашето тяло, защото естествено увеличава гъвкавостта на тялото ви, като същевременно намалява възпалението и чувствителността ви към болка“, казва Уидърсторм.

Инструкторът посочва, че липсата на каквато и да е активност е пагубна за организма. И може да доведе до болка и излишни килограми. „Това ви поставя в излишък от енергия, известен още като неизползвани калории. Така че дори в дните с понижен тонус аз все още се движа и правя нещо толкова просто като ходене“, казва тя.

Още любопитни материали на тема здраве и спорт ще откриете в Tialoto или в страниците ни в Instagram и Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари