IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна диета - плодовете с ниско съдържание на захар

21 август 2023 10 40

Какво може да похапвате без да се страхувате за визията си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има причина, поради която ни е казано да приемаме обилна дневна доза плодове и зеленчуци, но някои от тях са с високо съдържание на захар, което ни кара да сме настроени негативно към цялата хранителна група. И въпреки че, ако поддържате здравословна диета, се насърчава консумацията на всякакви видове плодове, някои сортове имат повече естествена захар, което може да доведе до скок в нивата на кръвната ви захар. Независимо дали имате здравословно състояние, като диабет, или искате да намалите приема на захар, важно е да разберете хранителните ползи от храните, които ядете и давате на семейството си.

Дерматолозите казват, че, в допълнение към съдържанието на захар, е добре да оптимизирате съдържанието на фибри, което може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар. И докато някои плодове имат повече захар от други, е добре да започнете с намаляването на храни, в които се съдържат повече добавени захари, а не естествени. Това включва плодови сокове, сладкиши, десерти и газирани напитки. 

Ако тези храни вече са изключени от менюто ви, но все още не виждате промяна във фигурата си, е възможно причината да идва от плодовете, които ядете често, но са пълни с естествени захари. Затова е добре да сте наясно кои точно от тях да избягвате и кои да оставите в менюто си, за да може да се сдобиете с витамини и в същото време да запазите фигурата си. 

Плодовете с най-ниско съдържание на захар

1. Цитруси

цитруси Istock

Снимка: iStock

Лимоните, лаймовете, грейпфрутите и повечето други цитрусови сортове имат минимално количество съдържание на захар, поради което винаги, когато е възможно, си правете прясно изцеден сок от тях, вместо да купувате бутилиран. Тези плодове също са с високо съдържание на витамин С и дори могат да намалят възпалението.

2. Боровинки

боровинки Pixabay

Снимка: Pixabay

Не е изненада, че горските плодове са едни от най-здравословните плодове, които може да ядете. Те са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на антиоксиданти. Плюс това са заредни с калий, магнезий, витамини С и К, фибри и пребиотици, което е чудесно за здравето на червата. 

3. Киви

киви, зелено

Снимка: iStock

Кивито може да не е най-популярното сред любителите на плодовете, но има повече хранителни предимства, отколкото може да са ви известни. Подобно на горските плодове, то е чудесн източник на антиоксиданти и витами С, като в същото време съдържа значително количество фибри. Вярвате или не, някои хора хапват кивито точно като ябълка, като дори го ядат с кожата.

4. Пъпеш

пъпеш, жена,

Снимка: iStock

Ако се чудите с какъв плод да започнете деня си, пъпешът е чудесно решение. Той не само е с ниско съдържание на захар, но има и сериозно количество калий, който е важен за здравето на сърцето. 

5. Праскови

праскови Pixabay

Снимка: Pixabay

Знаете ли, че прасковите са суперхрана? Те са пълни с важни витамини и минерали, като витамини А и С, и също така съдържат калий, флуорид и желязо. Освен да похапвате праскови като десерт или междинна закуска, може да ги добавите към хрупкава лятна салата или да ги изпечете за здравословен и вкусен десерт. 

6. Авокадо

авокадо, смути,

Снимка: iStock

Ако сте забравили, че авокадото всъщност е плод, не се притеснявайте, не сте сами. Обикновено го смятаме за източник на здравословни мазнини, което не е грешно, но то също така е богато на фибри и дори има малко протеини. Авокадото е чудесен вариант с ниско съдържание на захар, който да имате в кухнята си през цялата седмица, особено след като може да го добавите към почти всичко.

7. Кайсии

кайсии, чиния

Снимка: iStock

Забравете за морковите, защото кайсиите са едно от най-добрите неща, които може да ядете, за да поддържате здравето на очите. И точно като прасковите, този костилков плод също се счита за суперхрана, тъй като е пълен с бета каротин и антиоксиданти. Ако обичате да похапвате сушени каисий, просто внивайте с количеството. Дехидратираните плодове обикновено имат много повече захар от пресните.

8. Смокини

смокини, шейк

Снимка: Pixabay

Когато смокините са в сезон, те са едни от най-вкусните плодове, които може да ядете. Идеални са като междинна закуска, но също така може да ги нарежете в салата или да ги добавите към колбаси и сирена. Смокините са плод, който трябва да ядете в умерени количества - две-три на едно хапване - защото съдържат повече въглехидрати и прекаляването с тях може да доведе до скок в кръвната захар. 

5 порции на ден от плодове и зеленчуци – за отслабване през пролетта

5 впечатляващи ползи за здравето от плодовете акай бери

Плодове и зеленчуци, които водят до напълняване

9. Червени боровинки

червени боровинки

Снимка: iStock

Червените боровинки са плод с ниско съдържание на захар, но често се продава под формата на сок или в дехидратирано състояние, които са с добавена захар. Пресните боровинки обаче имат много по-малко количество, така че е по-добре да удължите търсенето си в магазина, вместо да добавяте калории към режима си.

10. Нар

нар pixabay

Снимка: Pixabay

Ако някога сте яли нар, вече знаете, че изгребването на тези семки е доста трудно. Но между хранителните ползи и сочния, тръпчив вкус, борбата си заслужава. Наровете са с ниско съдържание на захар и съдържат полифеноли, които са мощни антиоксиданти, насърчаващи здравето на сърцето и могат да имат противоракови ползи. Може да сложите плода в салати, кисело мляко или да го хапвате самостоятелно. 

За още полезни плодове и съвети за здравословно хранене последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари