IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни сладки, щолени, шоколади – какво се случва с тялото при твърде много захар

21 декември 2023 08 30

Малкото количество няма да навреди, но има граница, която не трябва да преминавате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Различните диети изискват ограничаване на различни хранителни групи и определени храни, но има една съставка, за която почти всички можем да се съгласим, че трябва да намалим – захарта. По-конкретно, добавените захари, каквито са подсладителите и сиропите, които производителите на храни добавят към продукти като бисквити и газирани напитки. 

Консумацията на твърде много сладки неща постоянно се свързва с всякакви здравословни проблеми – от наддаване на тегло до кариес. Въпреки че прекаляването веднъж на три-четири месеца вероятно няма да окаже сериозен проблем върху здравето ви, постоянният прием на твърде много добавена захар може да има някои дълготрайни вредни ефекти

Коледа е времето, в което захарта е навсякъде около нас. Сладки коледни изкушения ни дебнат от всяка торбичка с подаръци, а щолените и домашните курабии са нещо, на което трудно можем да устоим. Ако досега сте спазвали режим на хранене, в който захарта е била напълно изключена, може да е твърде лесно да се поддадете на изкушението и да загърбите волята си. Не казваме да не ядете въобще сладко по Коледа, но е хубаво да си следите количеството

И така, какво се случва с тялото ви, когато ядете твърде много захарни лакомства? Ето какво може да изпитате, когато оставите здравия разум настрана. 

Вредни ефекти от прекомерната захар

Причинява скок и спад на кръвната захар

Телата ни се нуждаят от въглехидрати, а захарта е въглехидрат в най-простата си форма. Но твърде много прости въглехидрати могат да повишат кръвната захар, което води до драматичен скок и спад. Ако кръвната ви захар падне твърде ниско, може да изпитате неприятни симптоми като гадене, умора, треперене или ускорен пулс. 

Наддаване на тегло

Забелязали ли сте някога, че след като хапнете бонбон или пиете газирано, не оставате сити за дълго време? Това е така, защото захарта съдържа бързо усвоими въглехидрати, като същевременно предлага малко други хранителни вещества, така че не е много засищаща. Плюс това, приемът на твърде много добавена захар може също да намали хормоните, потискащи апетита, и да повиши нивата на тези, които насърчават глада. Това може да е причината яденето на твърде много сладки неща да е толкова силно свързано с наддаването на тегло. 

Причинява кариеси

Искате ли вашите посещения при зъболекар да са кратки и не толкова чести? Според Световната здравна организация, захарта е основният хранителен фактор, който води до развитието на кариес. Причината е, че тя осигурява храна за вредните бактерии, които произвеждат киселина. Тя, от своя страна, в крайна сметка деминерализира вашия емайл и дентин – тъканта, която съставлява по-голямата част от вашите зъби. Доброто миене на зъбите може да помогне за премахването на тази бактерия, но за да направите стъпка напред в здравето на зъбите си, сведете добавената захар до минимум.

Допринася за възпаление

Захарта отдавна е известна като възпалителна храна – концепция, подкрепена от голям брой изследвания. Според проучване от 2022 година, например, хранителните захари може да са ключов фактор за появата и влошаването на възпалението, особено когато се комбинират с преработени храни. Тъй като възпалението е основната причина за редица здравословни проблеми, като автоимунни заболявания и възпалителни заболявания на червата, разумно е захарта да се контролира колкото е възможно повече.

Увеличава риска от сърдечни заболявания

Цялото това свързано със захарта възпаление може да има някои доста обезпокоителни резултати. Освен че са свързани с обичайните заподозрени, като автоимунни заболявания, сърдечните заболявания също са свързани с възпаление. Според здравни експерти, захарта е една от най-големите заплахи за здравето на сърцето. Проучване на Харвард от 2014 г. установи, че колкото повече калории хората приемат от захар, толкова по-голям е рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Причинява кожни проблеми

Редовната консумация на захар може да има сериозен и неприятен ефект върху външния ви вид. По-стари изследвания от 2010 г. разкриха, че прекомерната консумация на захар създава напреднали крайни продукти на гликиране. Тези странични продукти на захарта увреждат колагеновите и еластиновите влакна в кожата, създавайки по-малко младежки вид.

Акнето също може да получи нежелан тласък от захарта във вашата диета. В голямо проучване на над 24 000 субекта, яденето на мазни и сладки храни е свързано с 54% по-висок риск от акне.

Колко захар е прекомерно количество?

Тъй като всеки има свои собствени изисквания за калории въз основа на възраст, пол, височина и други фактори, няма една препоръка колко захар е твърде много. За пример обаче помислете за това – диетичните насоки препоръчват ограничаването на калориите от добавени захари до не повече от 10% от дневния ви прием. За диета с 2000 калории на ден това са 200 калории или около 12 чаени лъжички. За оптимално сърдечно здраве, лекарите препоръчват да намалите този процент още повече, до 6% от дневните ви калории. 

захар

Снимка: iStock

Въпреки че някои от последствията от твърде много захар са по-трудни за забелязване, като повишен риск от сърдечни заболявания, ако изпитвате някой от по-очевидните признаци и симптоми – като акне, кариес или наддаване на тегло, намаляването може да е умен ход.

Как да забележите тези подли захари? Когато купувате храни, погледнете реда „добавени захари“ на етикета с хранителните данни. Това ще ви каже колко грама добавен подсладител са използвани в производствения процес.

6 храни, които крият голямо количество добавена захар

Какво е кокосова захар и полезна ли е тя?

Твърде много захар в менюто – понижава ли имунитета?

Има ли полза от приема на захар?

Имайки предвид всички недостатъци на захарта, съвсем естествено е да се запитаме – има ли някакви предимства от консумацията на сладкиши? Да – в определени ситуации.

Захарта се състои от бързо смилаеми прости въглехидрати, които могат да осигурят бърза енергия по време на продължително физическо натоварване. Спортисти за издръжливост като маратонци или триатлонисти, например, могат да се възползват от консумацията на сладки храни и напитки като източник на енергия по време на състезанието.

захар Pixabay

Снимка: Pixabay

И тогава, разбира се, има роля на захарта в удоволствието от храната. Хората са естествено устроени да се наслаждават на сладки храни и всички ние заслужаваме почерпка от време на време. Да се насладите на сладкия вкус на любимата си бисквитка с фъстъчено масло, ягодова лимонада или ментов шоколадов сладолед е част от радостта от храненето. 

Въпреки че захарта има своите недостатъци, повечето от нас не трябва да я изключват изцяло от диетата си. Когато изберете нещо сладко, яжте го възможно най-внимателно, за да ви достави максимално удоволствие.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари