IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5/25/25 – популярният метод за отслабване, който не е ограничителен

1 юни 2024 13 30

Как да следвате принципа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сме научили нещо от тенденциите за отслабване, рекламирани като най-важните, то е следното – „единственият най-добър метод за отслабване“ не съществува. В края на краищата всяко тяло е уникално и най-ефективният начин за отслабване е този, който е добър за вас. Въпреки това има формули, които промотират по-балансиран подход и не приравняват загубата на тегло и здравословното хранене с по-малко или ограничаване на храните, което ги прави по-устойчиви в дългосрочен план. Примерен случай – методът 5/25/25.

Често свързваме отслабването с изтощително броене на калории и забраняване на любимите ни храни. Ето защо, когато срещнем метод като 5/25/25, веднага наостряме уши. Диетолозите споделят, че това е страхотна рамка за използване, независимо дали за първи път започвате диета, или се опитвате да повишите нивото на вашето здравословно състояние. Това не е поредната модна диета. Методът 5/25/25 може да бъде липсващото парче от пъзела към желаното тяло. 

Какво представлява методът 5/25/25

След като се сблъсква с ограничаването на определени храни и преяждането, фитнес треньорът и създател на метода, Джули Капозиело, започва да изучава колко е важно да захранва тялото си през целия ден и да го движи по начини, които я карат да се чувства добре. Преди да го кръсти със сегашното му наименование, Капозиело практикува принципа и започва да вижда реален физически напредък.

И така, какво точно представлява методът? 5/25/25 ви насърчава да включите пет хранения всеки ден с 25 грама протеин на всяко хранене и общо 25 грама фибри на ден. Капоциело казва, че един ден може да изглежда по следния начин, като се има предвид, че порциите ще варират в зависимост от човека:

Закуска – яйца, пуешки бекон и препечен хляб.

Обяд – салата с месо и много зеленчуци.

Преди тренировка – оризови сладки с ядково масло и банан.

След тренировка – протеинов шейк.

Вечеря – пиле, печени картофи, боб и зеленчуци.

Не забравяйте, че диетичните нужди на всеки изглеждат по различен начин, така че използвайте тези насоки като ръководство, а не като идеален план за хранене.

Как работи методът

Като промотира по-малки хранения с основата на протеини и фибри, методът 5/25/25 стабилизира кръвната захар, така че да не сте нито недохранени, нито преситени – тялото ви се захранва добре пропорционално през целия ден. Протеинът е градивният елемент на мускулите. Има най-високия термичен ефект от храната и ни помага да се чувстваме сити през целия ден. Казано по-просто, термичният ефект на храната (TEF) е увеличаването на скоростта на метаболизма – скоростта, с която тялото ви изгаря калории или енергия – след като сте се нахранили, а висококачествените, богати на протеини храни са върховни в даването на тласък на вашия метаболизъм. Диета с високо съдържание на протеини може да помогне за стабилизиране на кръвната ви захар и да улесни загубата на тегло, а стремежът към 25 грама на хранене е добра основа за повечето жени. 

От друга страна, приемът на повече фибри помага за поддържането на правилната работа на червата и насърчава здравето им чрез грижа за полезните бактерии. Така се подобрява управлението на теглото чрез увеличаване на ситостта и забавяне на храносмилането, което от своя страна помага за стабилизиране на енергийните нива. Идеалният диапазон за дневен прием на фибри е между 25 и 30 грама. 

Как да изпробвате метода

Яжте по-малки, богати на хранителни вещества хранения през целия ден

Диетолозите отбелязват, че фокусирането върху по-малките хранения може да предотврати преяждането и да поддържа стабилни нива на кръвната захар. Те добавят, че планирането на храната ви да включва протеини, фибри и здравословни мазнини може значително да повлияе на това как се чувствате и способността ви да се придържате към модел на здравословно хранене. Още един ден на практикуване на метода 5/25/25 може да изглежда така:

Първо хранене – гръцко кисело мляко с горски плодове и семена от чиа.

Второ хранене – смути с протеин на прах, спанак, банан и супена лъжица ленено семе.

Трето хранене – салата с пилешко месо на скара със смесени зеленчуци, чери домати, авокадо и черен боб.

Четвърто хранене – варено едамаме и ябълка.

Пето хранене – печена сьомга с киноа и броколи на пара.

Трудно ви е да отделите време за приготвяне на храната си? Няма проблем. Купете няколко предварително сварени филета от сьомга, пилешки гърди или твърдо сварени яйца. Ако можете да отделите известно време през седмицата за готвене, най-добре гответе на партиди и създайте меню за няколко дни напред, за да сте сигурни, че ще имате качествени ястия.

Съхранявайте основни продукти, пълни с протеини

Много жени се борят да получат достатъчно протеини в диетите си, но наличието на богати на протеини варианти, които са леснодостъпни, улеснява задоволяването на вашите нужди. Диетолозите препоръчват да планирате предварително и да държите тези четири най-добри източника на протеин в арсенала си – гръцко кисело мляко, пакети с риба тон, едамаме и протеин на прах.

Яжте в рамките на три часа след събуждане

Започването на деня ви с питателна храна в рамките на три часа след събуждане може да насърчи хормоналната стабилност, а яденето на протеини сутрин спомага за стабилизиране на нивата на глюкозата и инсулина – и двете могат да помогнат за загуба на тегло. Храненето по-рано помага за регулиране на метаболизма и енергийните нива през целия ден. Балансираната закуска може да зададе тона на останалите ви хранения, гарантирайки, че ще започнете деня си с правилните хранителни вещества, за да сте сити.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари