IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се възстановите след интензивна тренировка

6 януари 2024 10 30

Плюс, какво да правите в дните на активна почивка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Завръщането към ежедневната рутина след празниците е тежка и изтощителна задача. Повечето от нас забравиха за здравословното хранене и фитнес по Коледа и Нова година, което е напълно разбираемо и нормално. Не се критикувайте, ако сте похапнали повече сладко или тестено, или пък сте пийнали малко повече от шампанското на 31 декември. Важното е да намерите воля да се завърнете към старите навици. 

Ако и вие, като нас, вече сте направили първата си тренировка след празниците, значи познавате добре мускулната треска, умората в тялото и леките болежки в ръцете и врата. Напълно разбираемо - тялото ви е леко наранено от интензивната тренировка, за която бе забравило през последния месец. Но заедно с болките върви и удовлетворението от добре свършената работа и усещането, че всичко ще си дойде на мястото съвсем скоро. 

Съветът ни е обаче да не бързате да се завръщате към стария си начин на живот по най-бързата процедура. Дайте си време отново да свикнете с рутината, да адаптирате тялото към физическата активност и натоварването, което ще му причинявате в следващите месеци. От изключително важно значение е да отделите време на възстановяването и активната почивка, които ще ви осигурят както по-добро усещане, така и възможност за постигане на желаните резултати. 

Кога имате нужда от ден за възстановяване?

Възстановяването след тренировка може да бъде доста трудно. Ако наистина обичате да спортувате, може да сте в серия, която не искате да прекъсвате. От друга страна, ако не сте най-мотивираният човек, пропускането на няколко дни между тренировките може да ви извади от релси. И така, кога е необходим ден за възстановявяне и кога служи като извинение да не ходим на фитнес? 

Според треньора Люк Зочи, добър знак, че имате нужда от ден за възстановяване, е когато започнете да не се представяте добре в тренировките си. Ако се чувствате уморени или започвате да получавате леки наранявания, това е сигнал от тялото, че имате нужда от почивка. 

фитнес, мъж,

Снимка: iStock

Така че, ако глезенът ви леко започва да пари или гърбът ви много ви боли, време е да си останете вкъщи и да се възстановите. Времето за почивка между интензивните тренировки зависи от това как се чувствате. Колко дълго сте тренирали, също ще бъде от значение. Ако сте новак в тренировките, може да имате нужда от няколко дни почивка. Ако сте тренирали дълго време, ще сте свикнали повече с интензивни тренировки. Ако правите всички правилни неща и се възстановявате правилно, можете да тренирате всеки ден. Слушайте тялото си и го използвайте като индикатор за това кога е най-добре да ходите на фитнес.

Активна почивка

Няма един универсален начин за възстановяване. Дните за почивка могат да варират от човек на човек. Ако искате да си направите активен възстановителен ден след интензивна тренировка, можете да се разходите някъде. Не е необходимо да е нещо много натоварващо или изтощително. Умереното ходене в продължение на 20 минути из квартала, докато слушате любима музика, може да свърши работа. Важното е да движите тялото и да не се напрягате. 

йога istock

Снимка: iStock

Добавянето на лека тренировка, като йога, също е начин за активно възстановяване. Така ще помогнете на тялото да почине, но в същото време ще разтегнете мускулите и ще избегнете риска от мускулна треска или болки. Йогата ще ви помогне и да свържете ума с тялото, което ще ви осигури спокойствие, вътрешен мир и баланс. 

Разтягане, разтягане, разтягане

Разтягането е един от най-добрите начини за възстановяване. Имайте предвид, че докато можете да разтегнете цялото си тяло, защото се чувствате добре, важно е да се съсредоточите върху зоните, които сте работили най-усилено по време на изтощителната си тренировка. Може да използвате масажни ролери, масажни топки, еластични ленти и дунапренови ролки, които ще ви помогнат да се разтегнете максимално. 

5 грешни тренировъчни програми, които разрушават тялото ви след 50

Здраве и красота – 10 принципа за постоянна форма

7 лоши навика, които убиват фитнес напредъка ви

Кога да се възстановявате

Не забравяйте, че възстановяването не става само през дните, в които не спортувате. То трябва да започне веднага след края на тренировката. Това, което ядете след фитнес, дали сте хидратирани, как спите - всичко това ще играе роля във възстановяването ви. 

тренировъчна топка,

Снимка: iStock

Отделете време за разтягане и почивка след интензивно натоварване, за да помогнете на тялото да се възстанови по-бързо. Това ще улесни много повече ставането от леглото на следващия ден. Отделянето на пет минути, за да регулирате дишането си и да успокоите централната нервна система, ще постави тялото ви в режим на възстановяване по-бързо. Така че отделете време, дори и да са минути, за да се отпуснете след тренировка. 

За още съвети за постигане на желаната фигура последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари