IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на природата - 4 естествени антибиотика във вашата кухня

12 май 2024 10 30

Какво да използвате при настинка и грип

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Антибиотиците са чудо на съвременната медицина, помагайки на хората да се възстановят от инфекции, които преди малко повече от 100 години може да са били фатални. Въпреки че са сравнително ново медицинско лечение, естествените антибиотици съществуват от милиони години. Всъщност кухнята е дом на много естествени антибиотици. Подобно на вашата имунна система, естествените антибиотици в храната предпазват от вредни микроорганизми.

Могат ли естествените антибиотици, намиращи се във вашата кухня, да са ви полезни? Нека да видим какво има да каже науката.

Разбиране на естествените антибиотици

Естествените антибиотици са биоактивни вещества в растенията, които се борят с вредните микроби. Въпреки името, естествените антибиотици нямат същите механизми на действие като антибиотиците, отпускани с рецепта.

Храната съдържа вещества, които предпазват от бактерии. Тези вещества се наричат ​​антимикробни агенти и те могат да убият, спрат или забавят растежа на бактерии и други микроорганизми. Антимикробните средства не са същите като антибиотиците. Антибиотиците са лекарства с рецепта, които инхибират, увреждат и унищожават вредните бактерии.

чесън IStock

Снимка: iStock

Естествените антибиотици във вашата кухня може да предложат някои предимства, като предотвратяване на заболяване или да ви помогнат да се възстановите от лека инфекция. Естествените антибиотици обаче не могат да заменят антибиотиците с рецепта.

Най-добрите антибактериални храни и техните ползи

Изследователите все още учат за антибактериалните агенти в храната, как действат и техните потенциални ползи. Повечето от наличната информация идва от лабораторни, клетъчни и животински изследвания, така че не е ясно как естествените антибиотици помагат на хората.

Някои от най-добрите антибактериални храни с обещаващи доказателства включват чесън, мед, куркума и зеле. 

Чесън

Чесънът е ароматна подправка и основна храна в много кухни. Много култури също смятат чесъна за мощен терапевтичен агент, използвайки го за лечение на състояния като настинки, алергии и високо кръвно налягане.

чесън istock

Снимка: iStock

Чесънът притежава антибактериални свойства, както се доказва от проучвания, демонстриращи способността му да възпрепятства растежа на вредни бактерии и резистентни на антибиотици щамове. Изследователите приписват повечето от ползите за борба с бактериите в чесъна на алицин, същото съединение, отговорно за неговия отличителен вкус и мирис.

Пчелен мед

Медът е един от най-старите естествени антибиотици, датиращ от Древен Египет, където е бил използван орално и локално за лечение на инфекции и рани. Много съединения в меда могат да предпазват от бактерии.

мед от

Снимка: iStock

Медът е естествен източник на водороден пероксид, антисептично и дезинфекциращо средство. Естественият подсладител също има ниско pH и съдържание на вода, създавайки среда, която инхибира растежа на бактериите.

Въпреки че има доказателства, че медът може да забави растежа на лоши микроби, не е ясно какъв вид или количество мед работи най-добре.

Куркума

Куркумата е златна подправка с отличителен вкус и основна съставка в кърито. Куркуминът е полифенолно съединение в куркумата, свързано с нейната антибактериална активност.

куркума

Снимка: iStock

Лабораторни изследвания показват, че куркуминът има антибактериален потенциал срещу някои бактерии. Резултатите обаче са противоречиви, така че не е ясно колко добре може да работи подправката, за да ви предпази от инфекции, ако изобщо.

Зеле

Зелето е сърдечен зеленчук, богат на витамини, антиоксиданти и други полезни за здравето съединения. Предварителните данни сочат, че кръстоцветният зеленчук има антибактериални свойства, които могат да помогнат срещу бактериите, причиняващи пневмония.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Едно лабораторно изследване установи, че антибактериалните и противогъбични екстракти от зелеви листа потискат растежа на болестотворни микроорганизми. Изследователите заключават, че зелето и неговите екстракти могат да служат като потенциално антибактериално и противогъбично средство.

Въпреки че учените са развълнувани от потенциалните ползи от антибактериалните свойства на зелето, изследванията все още са в ранен етап.

Как естествените антибиотици работят в тялото

Не е ясно как естествените антибиотици действат в тялото. Естествените антибиотици могат да убият, спрат или забавят растежа на бактериите. Тяхната ефективност зависи от зародиша; в някои случаи те може изобщо да не работят.

лимони, хапчета,

Снимка: iStock

Въпреки че не е ясно колко добре естествените антибиотици действат срещу инфекции, те могат да поддържат имунното здраве. Антибактериалните свойства на храната могат да се борят с микробите, преди те да имат шанс да се размножат, което потенциално помага за предотвратяване на инфекции.

Естествените антибиотици във вашата кухня също съдържат агенти, които могат да намалят възпалението и да предпазят от вируси, облагодетелствайки вашето здраве по други начини.

Интегриране на антибактериални храни във вашата диета

Интегрирането на антибактериални храни в обичайната ви диета е най-безопасният начин да получите ползи за здравето. Приемането на естествен антибиотик под формата на добавка или използването му като лекарство може да причини нежелани странични ефекти или да взаимодейства с лекарства. Говорете с вашия лекар относно добавките, преди да ги добавите към вашата рутина, тъй като те могат да ви дадат индивидуални насоки относно безопасността и дозировката.

Чесънът е естествен разредител на кръвта и приемането на твърде много увеличава риска от кървене, което го прави потенциално опасен, ако приемате разредители на кръвта или се нуждаете от операция.

мед от

Снимка: iStock

Медът е безопасен за повечето хора. Въпреки това, медът не се препоръчва за деца под 12 месеца, тъй като може да е замърсен с бактерии, които причиняват детски ботулизъм, животозастрашаваща инфекция, която причинява мускулна слабост и затруднено дишане. Също така искате да говорите с вашия лекар относно безопасността на меда, ако имате алергия към пчели.

Ролята на антиоксидантите в антимикробните храни

Антимикробните храни са богати на антиоксиданти, вещества, които предпазват клетките от оксидативно увреждане. Ранните изследвания показват, че антиоксидантите могат да работят с антибактериалните съединения в борбата срещу болестите.

Някои от богатите на антиоксиданти антимикробни храни включват:

Боб
Ядки
Зелен чай
Билки и подправки (риган, канела, куркума, джинджифил и др.)

Подобно на естествените антибиотици, тези храни подобряват качеството на вашата диета. Добавете богати на антиоксиданти храни към вашите ястия, за да получите ползи за здравето и допълнителна защита срещу болести. Поръсете боб в салати, хапвайте ядки и овкусете ястията с билки и подправки.

КоментариКоментари