IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавна сутрин – рутината за по-добро психично здраве

11 юни 2024 08 30

Нервната ви система ще ви благодари

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Начинът, по който прекарвате първите моменти от новия ден, може да окаже голямо влияние върху останалите 24 часа. За много любители на динамичното ежедневие, сутрините може да бъдат описани с една дума – бързо. Но в социалните мрежи „бавната сутрин“ е най-новата тенденция за уелнес, предназначена да ви подготви за успех, като ви помага да останете спокойни, да управлявате причините за стрес и да успокоите нервната си система. Вместо да се впуснете в натоварената рутина след събуждане, стремейки се да бъдете продуктивни веднага, нежните сутрини ви насърчават да имате повече цел и намерение за деня, още от самото начало.

Въпреки че специфичните бавни сутрешни дейности варират от човек на човек, терминът се е превърнал в стенограма за идилична, самотна сутрешна рутина и това е нещо, което можете да изпробвате още утре, дори да чувствате, че нямате много време за това. И не става въпрос само за движение с по-бавно темпо – дори най-натоварените и най-енергични ранобудни птици могат да приложат принципа на бавните сутрини и пак да извлекат ползи.

Бавните сутрешни ритуали могат да предложат на всеки – от ранобудния човек до този, който хронично проспива алармата си – възможност да осигури приоритет на грижата за себе си.

Какво е бавна сутрин

Във време, когато бързото ежедневие е норма, бавните сутрини са напомняне да спрете и да дадете приоритет на здравето си – от вас зависи как искате да ги прекарате. Примери за това са време за уединение, размисъл, движение на тялото, разтягане, упражнения или медитация. Бавните сутрини включват много от практиките, за които умът и тялото ни присъщо жадуват, но невинаги намираме време за тях.

Въпреки че няма твърдо и категорично правило за конкретни дейности, които да се извършват по време на бавните сутрини, ключът може да бъде внимателността и неосъждащото осъзнаване на настоящия момент. В TikTok и Instagram хората показват, че култивират вниманието чрез практики като водене на дневник, грижа за кожата, седене на въздух, приготвяне на закуска или подреждане на работното място или спалнята.

събуждане, добро

Снимка: iStock

Бавните сутрини създават усещане за внимание, защото всъщност не става въпрос за това, което предстои през деня, а просто за това, което се случва в момента. Вие правите нещо, което ви кара да се чувствате добре и да оценявате времето насаме със себе си. Вместо да се събуждате и веднага да мислите за бъдещи задачи или да бързате да проверявате служебния имейл, бавните сутрини ви насърчават да се съсредоточите върху настоящето и да бъдете по-съзнателни относно това как искате да протече денят ви преди истинското му започване.

Ползи от бавните сутрини

Първо, бавното начало на деня, за разлика от забързаната рутина, може да ви помогне да управлявате по-добре емоциите си. Ако не добавяте преднамереност, внимание или забавяне, алтернативата е да се движите на автопилот. Спокойствието рано сутрин ви помага да изградите самосъзнание и ви дава достатъчно време да размишлявате и да обработите как се чувствате емоционално.

Забавянето може също да успокои нервната ви система. Започването на деня с напрегнатост и хаос ви излага на риск да прекрачите границата на вашия прозорец на толерантност – това, което психолозите наричат оптимално състояние, в което се чувствате спокойни и здраво стъпили на земята и сте най-способни да управлявате емоциите си. Ако започнете деня си свръхвъзбудени, тревожни или стресирани, вероятно ще носите това с вас през всичките 24 часа. Така може да почувствате повече натовареност и интензивност в сравнение с бавната сутрин, когато сте посветили време да се почувствате спокойни, свързани със себе си и околната среда.

събуждане, свежо

Снимка: iStock

И накрая, бавната сутрин може да помогне за разпалване на креативността. Позволете на ума си да се скита свободно, особено чрез практики за внимателност, често свързани с бавните сутрини. Това може да има положителен ефект върху креативността. И в крайна сметка, започването на деня с грижа за себе си е добро напомняне, че имате значение. Често вършим неща за себе си в края на деня, ако ни е останала енергия. Бавните сутрини обаче ни карат първо да обърнем внимание на собствените си нужди, след което да мислим за останалия свят.

Как да практикувате бавни сутрини

Нека бъдем честни – ако имате натоварен работен график, деца или други членове на семейството, за които трябва да се грижите, може да ви се стори невъзможно да намерите време за луксозен, бавен старт на деня. Но не е нужно да е всичко или нищо. Навиците постепенно могат да се натрупват с практиката, което означава, че ако можете да отделите само пет минути днес, може да успеете да изградите своята рутина и да намерите повече време в бъдеще. С други думи, започнете бавно.

Ето 10 ритуала, които могат да ви помогнат да създадете бавна сутрешна рутина:

► Поставете телефона си в режим „Не безпокойте“ и не проверявайте текстови съобщения или служебни имейли.

► Деактивирайте приложенията за социални мрежи за определени часове сутрин.

► Правете дихателни упражнения.

► Разтягайте се внимателно преди сутрешната си тренировка или йога клас.

► Опитайте 5-минутна медитация.

► Водете си дневник.

► Отворете щорите, за да влезе светлина и излезте навън, за да се сдобиете с малко слънчева светлина.

► Насладете се на миризмата на вашето кафе.

► Слушайте музика, докато си взимате релаксиращ душ.

► Направете си закуска.

Може понеделник да бъде ден за водене на дневник, докато вторник започва с медитация. Намерете това, което работи за вас, и знайте, че е добре, ако рутината ви изглежда напълно еднаква всеки ден – важното е да отделяте време за себе си, за да се движите бавно и последователно. Комбинирайте колкото искате от тези практики въз основа на вашите предпочитания и начин на живот.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари